Kassa

Op gas besparen met je verwarming? De ‘cv-dokter’ geeft advies

23-02-2022
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
34261 keer bekeken
  •  
cv verwarming warm kou 1127

Veel mensen denken dat hun centrale verwarming geweldig werkt, maar volgens cv-expert Joep van de Ven is dat niet zo. “We stoken in heel Nederland 10 procent gas te veel”, is zijn stelling. Door eenmalig de cv-installatie waterzijdig in te regelen, kun je veel gas – en dus geld! - besparen. En zolang je ketel meegaat, heb je er plezier van. De vraag is: hoe krijg je dat voor elkaar? Lees de tips voor een beter ingestelde centrale verwarming. 

In 2013 liet Joep van de Ven in de rol van ‘cv-dokter’ in Kassa Groen zien hoe je thuis flink op energie kunt besparen (bekijk het filmpje hieronder). Bijvoorbeeld door ’s nachts de thermostaat laag te zetten zodat de cv niet aanslaat en onnodig gas verbruikt. Tekst gaat verder na de video

Goed instellen thermostaat en ketel

Wil je ook op gas besparen? Het begint ermee dat je de kamerthermostaat en de cv-ketel goed instelt. De basis moet op orde zijn om op het verbruik van gas te kunnen besparen, legt de cv-dokter uit. 

“Je centrale verwarming doet het goed als die ’s nachts niet brandt. Voor het slapen gaan zet je de thermostaat laag. ‘s Morgens even hard, en daarna zachtjes gedurende de dag.”

De cv-ketel moet hiervoor kunnen moduleren. “De meeste moderne ketels kunnen dit: dan brandt de ketel (gedurende de dag) met een kleiner vlammetje. Het gaat allemaal vanzelf via een modulerende kamerthermostaat, waarmee je de temperatuur regelt. Dit is in gasverbruik voordeliger.”

‘Geen benul’

De meeste mensen hebben geen benul van de werking van hun cv-installatie, hoewel die volgens Van de Ven net zo duur is als de aanschaf van een auto (de leidingen en radiatoren in huis meegerekend).

Hij raadt mensen dan ook aan om zich in de werking van hun cv-ketel en thermostaat te verdiepen: "Pak de handleiding er eens bij en lees deze door. Dan weet je ook beter wat moduleren is en hoe je dat in je eigen huis aanpakt."

Een thermostaat die moduleert

In de (installatie)handleiding kun je nagaan welke thermostaat er bij jouw cv-ketel past. Een aan/uit kamerthermostaat moet je in elk geval niet hebben, zegt Van de Ven. “Ik wil daarvan af. Daarmee kan je de ketel alleen maar heel onzuinig voluit laten branden en niet moduleren, zodat die ook op een verbruiksvriendelijker kleiner vlammetje brandt.”

Je moet even in het installatieboekje of gebruiksaanwijzing kijken wat voor type thermostaat je hebt. Soms staat het er ook letterlijk op of die moduleert. Bij een veelvoorkomend merk als Honeywell staat er bijvoorbeeld ‘modulation’ op.

Heb je nog een aan/uit exemplaar? Daan raadt Van de Ven aan om een andere thermostaat te nemen. Eentje die bij de ketel past en die wél kan moduleren.

Koude plekken onderaan de radiator?

Verdient je cv-installatie finetuning omdat deze onnodig veel gas verbruikt? De volgende check daarvoor kun je zelf doen:

- Start met het ontluchten van de radiatoren. Dat is sowieso verstandig om regelmatig te doen. Veel lucht zorgt ervoor dat het warme water niet optimaal kan doorstromen, met extra gasverbruik als gevolg. Weet je niet hoe ontluchten moet? Bekijk deze instructievideo op YouTube.

- Zet na het ontluchten de thermostaat op 25 graden, raadt Van de Ven aan. Vergeet niet om alle radiatoren in huis open te draaien. Ga vervolgens na een kwartiertje de radiotoren in huis een voor een af, en voel vooral aan de onderzijde. Kom je daar koude plekken tegen? Dan verbruik je onnodig veel gas. Je hebt dan in vaktermen een ‘waterzijdige onbalans’; inregelen van de cv helpt daartegen.

Waterzijdig inregelen

De heel praktisch ingestelde mensen kunnen het waterzijdig inregelen zelf doen, aldus Joep van de Ven. Wie dat niet is, kan het beste een cv-installateur inschakelen.

Wat is het precies? Door het warme water in de centrale verwarming goed te verdelen door je huis, kun je op gas besparen. Na het inregelen heb je geen radiatoren met koude plekken meer, want dan is de waterstroom door leidingen en radiatoren geoptimaliseerd. “Maar dit is in 99 procent van de huizen niet gebeurd”, stelt Van de Ven teleurgesteld vast.

“Een waterzijdige onbalans in huis zorgt ervoor dat het warme water niet alle radiatoren goed bereikt. Met een pinnetje in de leiding (de kraan of het voetventiel van de radiator) kan het water beter worden verdeeld”, verklaart hij de techniek van het inregelen.

Van de Ven kan in een paar uur tijd het waterzijdig inregelen op orde maken. “Dit kun je niet zomaar, je moet er een opleiding voor hebben gehad. Idealiter zou elke beginnend monteur hier op het ROC les over krijgen”, bepleit hij. “Maar tot op heden gebeurt dat niet.” Zelf is hij met pensioen en helpt hij nog in de regio rond zijn woonplaats. Adviseren en cursussen geven doet hij ook nog steeds. 

Beluister de radioreportage van Vroege Vogels. Joep van de Ven legt zelf uit wat het waterzijdig inregelen inhoudt. Tekst gaat verder.

Ook als je installatie op een hybride warmtepomp draait, kan waterzijdig inregelen helpen met het besparen van energie.

Dure trend versus ouderwets en voordeliger

Dynamisch inregelen van de cv-installatie is volgens Van de Ven de trend, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Voor deze manier van afstellen van de centrale verwarming zijn dure kranen nodig en dat kost je al gauw zo’n 700 euro.

Op de ouderwetse manier waterzijdig inregelen, waarbij er iemand als ‘cv-dokter’ Joep van de Ven langskomt en stiftjes in de buis aanbrengt, kost grofweg 200 à 300 euro voor een huis. Soms worden voorrijkosten gerekend die er nog bij op komen.

Gemiddeld bespaart een huishouden 10 procent energie, als de cv goed is ingeregeld, verklaart Van de Ven. “Met de gasprijzen van nu is zijn die kosten in een jaar terugverdiend.”

Tip: zet de ketel op een lagere temperatuur

Tot besluit heeft de cv-expert nog een tip om thuis op gas te besparen: de ketel zachter laten branden.

De maximale keteltemperatuur kan het beste op 60 à 65 graden worden afgesteld. Het komt vaak voor dat die op 80 graden of meer staat. Hierdoor wordt ook weer onnodig veel gas verspild.” Nog lager zetten, op 55 graden, kan ook, mits je in een heel goed geïsoleerd huis woont. In andere gevallen is zo’n lage stand geen goed idee, aldus Van de Ven.

Vraag jij je af hoe je voor jouw cv-ketel een lagere temperatuur instelt? De campagne www.zetmop60.nl van duurzaamheidsorganisatie Urgenda helpt je in een paar stappen op weg.

Heb jij een vraag over je centrale verwarming of energie besparen? Stel deze dan op Kassa's Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum! 

Meepraten over dit onderwerp? Dan kan hieronder!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Adriaen
Adriaen27 feb. 2022 - 10:47

Ik zie nergens vermeld, dat je op een HR ketel het vermogen kunt terug draaien dmv een potmetertje. Is dit niet interessant om gas te besparen? Ik ga er van uit dat als je de potmeter op een lagere( kleiner vlammetje) stand zet, de ketel ook minder gas verbruikt! Natuurlijk duurt t dan wel wat langer voor alles warm is. Ik heb zelf nog een vraag: wat is de ideale temperatuur instelling voor vloerverwarming?? .

Installateur sinds 1974
Installateur sinds 197427 feb. 2022 - 8:35

Pinnetjes in de leidingen? Een voetventiel plaatsen !Ook is het normaal dat er temperatuurverschil is tussen de boven en onderkant van de radiatoren, tot 20 graden! Als dit niet zo zou zijn, dan zou de radiator dus geen warmte af hebben gegeven!! Wel het hele verhaal vertellen, c.v. dokter!

Ap van der Horst
Ap van der Horst26 feb. 2022 - 21:31

Waterzijdig inregelen kost met 10 radiatoren 800 euro, dus als je 1400 kub verbruikt duurt 10 jaar voor dat je dat terug verdient, een modulerende thermostaat laat je ketel langer laag branden, duurt langer voordat het op temperatuur is. Je temperatuur van de cv ketel lager zeten helpt meer. Pompsnelheid naar beneden, langer laten na draaien, nadenken voordat je adviseert, een verticale radiator word warm aan de onderkant, maar omdat de pompsnelheid te hoog staat jaagt ie de warmte er veel te snel door

sjees
sjees23 feb. 2022 - 20:14

De meeste energie bespaar je door vanaf de ketel ALLE leidingen, tot aan de radiator te isoleren, dus ook op de zolder, slaapkamers en woonkamer. Hiermee hebben de radiatoren het beste warmte rendement. De radiator kranen zodanig instellen dat bij koude opwarming alle radiatoren op hetzelfde moment aan de retourleiding warm worden. Vaak kun je de kranen inwendig afstellen door de knop er af te halen en en de inwendige afstel schroef te verdraaien. Hierdoor kunnen de kranen zodanig afgesteld worden dat de kraan maar een kwart of een halve slag open gaan.

djfox741
djfox74123 feb. 2022 - 15:54

Wat ik ook heel erg graag zou willen weten is, als 'smorgens van huis gaat en 'savonds weer binnen/thuis komt, wat doe je dan met de verwarming kwa temperatuur, de éen zegt dit de ander weer dat maar hoe hoog zet je dan de thermostaat. Laag zoals in het filmpje 10graden, omdat ik ook hoor dat als hij 20graden moet verwarmen dat meer kost dan op 15graden te laten staan, eigenlijk een "Kip en EI vraag"

2 Reacties
Tim Leenders de loodgieter
Tim Leenders de loodgieter27 feb. 2022 - 0:22

Het beste voor je CV ketel is max 2,5 graden verschil op te warmen. Een goed geïsoleerde woning doet ook veel zeker voor een modulerende ketel. Hoe harder de ketel moet werken om de gewenste temperatuur te krijgen hoe meer gas je verbruikt. En om de temperatuur wat constanter te houden verstook je veel minder gas. Omdat de ruimte al redelijk op dezelfde temperatuur hangt. En dus iedere x maar weinig bij hoeft te stoken

E.Hodge
E.Hodge27 feb. 2022 - 11:41

Je bespaart maximaal door de temperatuur zo laag mogelijk te zetten en een slimme thermostaat te gebruiken waar je een gewenste temperatuur op een bepaald tijdstip kunt instellen. Maar zoals altijd is er een maar je wilt de temperatuur niet lager als het dauwpunt instellen omdat je dan condensatie krijgt. Over het algemeen wordt 12 graden als minimum aangehouden, maar is het beste te bepalen met een relatieve vochtigheidsmeter en een dauwpunt tabel.

bvdsteeg
bvdsteeg23 feb. 2022 - 14:25

Huis 3 verdiepingen, alleen in kamer de CV aan. Radiatoren andere ruimtes uit. Heeft waterzijdig inregelen dan nog zin?

1 Reactie
E.Hodge
E.Hodge27 feb. 2022 - 11:48

Jazeker waterzijdig inregelen zorgt dat de radiatoren gelijkmatig warm worden en tijd hebben om hun warmte kwijt te kunnen aan de lucht.

tjal2
tjal223 feb. 2022 - 11:33

De meeste ketels moduleren zelf al, ook met aan/uit thermostaat.

aad piraat
aad piraat23 feb. 2022 - 11:04

Eenzijdig verhaal en niet nuttig voor de mens zonder cv ketel maar met een geiser / boiler en gaskachel.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!