Kassa

Op Facebook aangeboden afslankproducten gevaarlijk

03-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gevaarlijk afslankmiddel
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor het gebruik van een aantal afslankproducten. In Wispy Life, Wispy Tea, Emtea, Irem Naturel en Niva Detox zijn stoffen aangetroffen die ook in geneesmiddelen voorkomen en ernstige bijwerkingen kunnen hebben. Deze producten worden op Facebook en Instagram aangeboden als "natuurlijk afslankproduct". De NVWA raadt consumenten dringend aan om deze producten niet te gebruiken.
Handelaren aangehouden
De opsporingsdienst van de NVWA heeft op 23 januari twee verdachten van de handel in deze middelen aangehouden. Bij doorzoekingen troffen rechercheurs deze afslankproducten aan.
Stoffen uit geneesmiddelen
De NVWA heeft de inbeslaggenomen producten laten analyseren door het instituut voor voedselveiligheid RIKILT. Daarbij is vastgesteld dat deze vermengd zijn met sibutramine, sildenafil, fluoxetine en/of fenolftaleïne. Dat zijn werkzame stoffen in geneesmiddelen en ze zijn niet toegestaan in afslankproducten. Ze staan ook niet op het etiket.
Ernstige klachten gemeld
Over verschillende afslankproducten zijn bij de NVWA, het Bijwerkingencentrum Lareb en het NVIC (vergiftigingen informatiecentrum) meldingen binnengekomen van mensen die ernstige bijwerkingen kregen, zoals hartklachten, angst, hoge bloeddruk en duizeligheid.
Handelsverbod
Verkopers die Wispy Life, Wispy Tea, Emtea, Irem Naturel of Niva Detox in hun assortiment hebben moeten de verkoop direct staken en melding doen bij de NVWA. De warenautoriteit vraagt consumenten die deze producten hebben gekocht om dit te melden via de website of het telefoonnummer 0900-03 88.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!