Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Oorlog in Oekraïne dempt mogelijk stijging hypotheekrente

02-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
383 keer bekeken
  •  
geld munten euro 1127

Hypotheekadviseur De Hypotheker verwacht dat de oorlog in Oekraïne de stijging van de hypotheekrentes zal dempen. Ook speelt de 'hevige concurrentie' een grote rol op de rem van de stijging.

Volgens het hypotheekadviesbureau hebben de huidige ontwikkelingen in het land, dat vorige week werd binnengevallen door Rusland, een "grote impact" op de financiële markten. De hypotheekrente zal waarschijnlijk de rest van het jaar laag blijven, schat de hypotheekadviseur.

De hypotheekrente steeg de afgelopen twee maanden met 0,5 procentpunt, becijferde het adviesbureau. De gemiddelde rente voor een hypotheek met een looptijd van 20 jaar is op dit moment 2,43 procent. In januari was dat nog 1,92 procent. Hypotheken met een looptijd van 10 en 30 jaar maken een soortelijke stijging van de rente door.

Lage hypotheekrente

Sinds oktober stijgt de hypotheekrente weer. Dat is volgens het adviesbureau in lijn met de hogere rente op staatsleningen. Die hebben tot hogere financieringskosten voor banken geleid. Ook besloot De Nederlandsche Bank dat banken grote buffers voor kapitaal moeten aanhouden als ze hypotheken verstrekken. Dat leidt tot hogere kosten, die banken doorberekenen in de hypotheekrentes, zei De Hypotheker eerder.

De hypotheekrente was al tijden laag, maar de recente stijging ervan door onder meer de inflatie heeft gezorgd voor een forse toename van het aantal hypotheekaanvragen in januari en februari, aldus de hypotheekadviseur. Op jaarbasis ging het om een stijging van 47 procent.

Huizenprijzen stijgen minder fors

De aanhoudend lage rente kan er ook voor zorgen dat de huizenprijzen dit jaar verder zullen doorstijgen, maar De Hypotheker verwacht dat de gemiddelde prijsstijging "minder fors" zal zijn dan in 2021.

Bron: De Hypotheker/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!