Kassa

Oordeel Kifid in zaak doorlopende kredieten Crédit Agricole uitgesteld

  •  
17-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
credit agricole 1127
Zo’n zestig mensen die een zaak hebben aangespannen bij het Klachteninstituut financiële dienstverlening (Kifid) vanwege hun doorlopend krediet bij Crédit Agricole, moeten langer wachten op eventuele compensatie. Hun zaak ligt stil in afwachting van een uitspraak in een beroepszaak bij het Kifid. Maar die uitspraak is uitgesteld. Stichting Geldbelangen is bang dat mogelijk de hele compensatie van tafel gaat. 

Klanten met doorlopend krediet wachten lang op compensatie

In januari van dit jaar kregen klanten met een doorlopend krediet bij Crédit Agricole goed nieuws van het Kifid. De Commissie van Beroep van het klachteninstituut bepaalde dat de bank de gemiddelde rente van De Nederlandsche Bank voor doorlopende kredieten moest volgen. Als de rente die Crédit Agricole rekende sneller steeg, hadden klanten recht op financiële compensatie. Maar de gemiddelde rente van de DNB wordt pas vanaf 2010 gepubliceerd. Deskundigen moesten daarom van het Kifid uitrekenen wat de gemiddelde rente voor 2010 was. Gevolg was dat mensen die voor 2010 hun krediet afsloten langer op eventuele compensatie moesten wachten.

Onderzoek naar gemiddelde rente

Het onderzoek naar de gemiddelde rente voor 2010 is inmiddels afgerond. Echter, nu gooien recente uitspraken van de Hoge Raad en het Hof Arnhem-Leeuwarden mogelijk roet in het eten. Omdat het Kifid vindt dat de zaken bij die hoge instanties heel erg op de Kifidzaak lijken, wil het klachteninstituut de partijen in de beroepszaak daar een reactie op laten geven. Pas daarna gaat de Commissie van Beroep een definitief oordeel vellen.

Stichting Geldbelangen vreest dat compensatie geheel van tafel gaat

Rob Goedhart, voorzitter van Stichting Geldbelangen, is bang dat de Kifid-uitspraak van januari nu helemaal op losse schroeven komt te staan. Geldbelangen vertegenwoordigt verschillende klanten van Crédit Agricole in hun zaak bij het Kifid, waaronder de klant in de beroepszaak. Goedhart houdt rekening met de mogelijkheid dat de bank met een peloton advocaten gaat proberen om de positieve uitspraak van januari helemaal van tafel te krijgen. Dat zou betekenen dat Crédit Agricole helemaal geen compensatie hoeft te betalen.
In januari 2019 besteedde Kassa ook al aandacht aan de wurgkredieten van Crédit Agricole. Hieronder vind je meer informatie.
Check voor alle informatie over dit onderwerp ons Dossier wurgkredieten. Hieronder vind je het persbericht van Stichting Geldbelangen over het uitstellen van de zaak door het Kifid. Hier lees je de tussenuitspraak van januari en de tussenuitspraak van vandaag van het Kifid over de zaak.

Reactie Crédit Agricole

Een woordvoerder van Credit Agricole heeft aan Kassa laten weten nog niet op de tussenuitspraak van het Kifid te kunnen reageren. Wel laat de bank weten het vervelend te vinden dat haar klanten nu nog langer op uitsluitsel moeten wachten. Crédit Agricole hoopt dat er snel een definitieve uitspraak komt die voor duidelijkheid zorgt.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

The Friar
The Friar28 apr. 2020 - 15:42

Credit agricole blijft mensen besodemieteren.Mijn DK wordt helemaal niet omgezet naar een PL.Nee, ze halen alleen de OPNAMEMOGELIJKHEID er af.De rente gaat van 11,7% naar 8,5% maar blijft VARIABELKan dus ook weer omhoog (waarvan ik dus ook bang ben dat dat gaat gebeuren). Sigaar uit eigen doos dus.

Errolflyn
Errolflyn18 dec. 2019 - 15:45

ik Zeg maar 1 ding oplichters 

aad piraat
aad piraat18 dec. 2019 - 13:14

Weer een goed script voor het nog op te richten programma " En de wereld graait door ".

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!