Kassa

Ook zoveel plastic in huis? Deze app stuurt jou op plastic dieet

16-02-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1900 keer bekeken
  •  
plastic producten_

Plastic tassen, productverpakkingen, maar ook tuinmeubels, je huis (én tuin) liggen er mee vol. Eigenlijk zou je het liefst, als het even kon, wat minder plastic gebruiken. De gratis app My Little Plastic Footprint helpt jou met het aangaan van een ‘plastic dieet’. Zo kun je jouw plastic producten vervangen voor plasticvrije en duurzame alternatieven. Hoe goed helpt deze app?

Overal plastic 

De plastic soep wordt alsmaar groter. De omvang is inmiddels al bijna even groot als heel Rusland. Ook komen er bij plastic in zee veel microplastics vrij. Deze zijn zo klein dat ze niet te filteren zijn. Het is dus belangrijk dat we minder plastic te gebruiken om zo mens en dier te beschermen. Maar hoe pak je dat aan? De My Little Footprint App is bedoeld om je hierbij te helpen.

De My Little Footprint App 

De app werkt heel eenvoudig. Je dient je wel eerst te registreren. Dit doe je door je voornaam, e-mail en wachtwoord in te vullen. Vervolgens kun je aanvinken welke plastic producten je al niet meer koopt, mocht dit het geval zijn. Bijvoorbeeld als je al een bamboe tandenborstel gebruikt in plaats van eentje van plastic. Het team achter deze app bestaat uit verschillende organisaties die strijden tegen plasticvervuiling, waaronder Plastic Soup Foundation.

Plastic Mass Index ‘PMI’

Als alles is ingevuld wordt er op basis van je aangevinkte producten een PMI berekend, oftewel je Plastic Mass Index. Een knipoog uiteraard naar de Body Massa Index, die aangeeft of je te zwaar bent en op dieet moet.

Bij je PMI zie je wat je nu al doet om minder plastic te gebruiken en of het beter zou kunnen. Zo kun je toewerken naar een ‘gezond’ PMI. Hoe meer plastic producten je vervangt, hoe lager je PMI wordt.

Welke plastic producten kun jij vervangen?

De producten waarmee je je PMI kunt verlagen staan handig gecategoriseerd bij het plusje onder het kopje ‘dieet’. Hierin kun je specifiek kijken welke producten allemaal te vervangen zijn. Van een rolletje plakband in de huiskamer tot tongschraper in de badkamer. Van plakband zijn er ook genoeg papieren varianten en je kunt ook voor een duurzame ijzeren tongschraper gaan.

Tekst loopt door onder afbeelding

MLPF3

To-do lijstje 

In de app maak je een to-do lijstje met producten die je zou willen vervangen. Je ziet een product staan en swipet simpel naar links, dan wordt het toegevoegd aan je to-do lijst. Ook verschijnt er dan een alternatief voor het product dat je gaat vervangen. Heb je dit echt gedaan? Dan kun je in je to-do lijst aangeven dat het item is afgehandeld. Er verschijnt een scherm dat laat zien dat je PMI een stukje naar beneden is gegaan. Je houdt op je profiel bij hoe het staat met je PMI. Is het groen? Dan ben je goed bezig en beter dan de gemiddelde Nederlander.

Inzicht over jezelf

Teruggevallen in je oude patroon? Je kunt het product dan weer uit jouw afgehandelde producten halen. Je PMI zal weer iets omhooggaan. Maar maak het niet te zwaar voor jezelf. Maak een lijstje dat haalbaar is voor jou. Merk je dat dingen nog niet gaan lukken? Dan kun je ze altijd van je to-do lijstje afhalen. Met de app kun je dus tot zelfinzicht komen van je eigen plastic verbruik. Ook zijn er nog quizzen om er achter te komen hoe het zit met het plasticprobleem wereldwijd.

Tekst loopt door onder afbeelding

MLPF2

Kosten

De app is gratis. Wel kun je een donatie doen aan My Little Plastic Footprint.

Beoordeling

De app biedt veel goede alternatieven om plastic te vervangen, bij diverse producten verschijnen er soms wel drie opties. Ook de PMI is een leuk bedachte indicator om je plastic dieet bij te houden. Het is mooi vormgegeven en makkelijk te gebruiken.

Om echt zoveel mogelijk plastic te vervangen in je huis zou het wel fijner zijn als alles in één overzicht te zien was. Nu moest je telkens eerst aanvinken welk product je wilt vervangen en daarna kon je pas swipen, zodat je de alternatieven kon zien. Dit voelde soms wat omslachtig.

Verder zou het bij gebruik ook handig zijn om een zoekfunctie te hebben. Dan kun je in een keer snel zoeken wat je wilt vervangen. Nu moet je alles nog opzoeken via de categorieën. Ook is het niet duidelijk waarvoor je je precies dient te registreren.

De app is erg handig om in de gaten te houden wat er voor een plastic producten te vinden zijn in je huis en hoe je deze kunt vervangen. Er worden goede alternatieven geboden en deze zijn ook gelijk te vinden. Het biedt nieuwe perspectieven voor jezelf om duurzamer te leven.

Beoordeling: ★★★★☆ 4 sterren 

Download hier de app

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Hajon
Hajon16 feb. 2022 - 22:51

Dit is een totaal zinloze app, omdat hij gericht is op de verkeerde doelgroep. Ik weet zeker dat er nog nooit een stukje plastic van mij in de zee of de natuur terecht is gekomen, want ik gooi het nooit weg en zorg dat het gerecycled wordt. Het zijn juist de enkele procenten asociale personen die problemen met plastic afval veroorzaken plus derde wereld landen waar men nog niet geleerd heeft hoe hier mee om te gaan. De mensen die de moeite nemen om deze app te installeren tonen hiermee al aan dermate milieubewust te zijn, dat zij nooit plastic zomaar in de natuur zouden dumpen. Het plastic soep probleem is alleen op te lossen door de vervuilers meer milieubewustzijn aan te leren, dit ofwel goedschiks door informatie campagnes, ofwel kwaadschiks door flinke boetes.

3 Reacties
PlasticSoupFoundation
PlasticSoupFoundation17 feb. 2022 - 10:29

Beste Hajon, heel goed dat je zo zorgvuldig elk stukje plastic weggooit! Helaas kun je niet controleren wat er vervolgens mee gebeurt. Jouw weggegooide plastic wordt amper gerecycled, omdat de prijs van nieuw plastic veel goedkoper is dan van gerecycled plastic. Plasticafval belandt dus in de verbrandingsoven of wordt geëxporteerd naar arme landen, waar het op grote open vuilnisbelten wordt gestort, in de open lucht wordt verbrand, de lucht vervuilt en via allerlei waterwegen tenslotte naar zee stroomt. Ook jouw persoonlijke plasticafval, dus! Kijk maar wat de 14-jarige Nina uit Indonesië hierover vertelde op onze Plastic Health Summit: https://www.youtube.com/watch?v=RHbk8acijlQ. De enige oplossing is dat we minder plastic gaan gebruiken. En daar kan onze gratis app je een handje bij helpen.

Hajon
Hajon17 feb. 2022 - 13:57

@PlasticSoupFoundation Geweldig wat deze jongedame doet! Zij heeft het voor elkaar gekregen dat de VS nog maar de helft van de hoeveelheid plastic exporteert naar Indonesië dan ze voorheen deden. Zij bevestigt dus wat ik al zei: dat vervuilers milieubewustzijn aanleren veel effectiever is dan zo'n app. Het probleem van de derde wereld landen had ik al genoemd. Maar het doet me deugd dat juist deze jongedame Nederland noemt als een land waar goed gerecycled wordt (zie op 5:33). Ik blijf dus bij mijn stelling.

JannieBoe
JannieBoe18 feb. 2022 - 8:29

Over die derde wereld landen: onze westerse producten in een verpakking voor éénmalig gebruik belanden daar in het milieu omdat er in die landen weinig tot geen mogelijkheden zijn om ze te recyclen. Die mogelijkheden zijn er technisch vrijwel niet en dat heeft natuurlijk alles met geld te maken. Daar is hulp bij nodig. En je kunt je ook afvragen wat de verantwoordelijkheid is van de producenten in het westen voor hun verpakkingen. De tijd van klakkeloos spullen leveren zonder je druk te maken over de impact op het milieu is voorbij zou ik zo denken. Verder: vanuit het westen zijn gigantische hoeveelheden plastic geëxporteerd naar armere landen. Met de bedoeling dat dat afval daar gerecycled zou gaan worden. De praktijk wijst echter uit dat veel van dat afval rechtstreeks naar de verbrandingsoven gaat. Maar dat zien we in onze contreien niet want weg is weg.

sira
sira16 feb. 2022 - 11:08

Ik ben niet geïnteresseerd in een app die mij op een plastic dieet zet. Bijna alles wat ik koop, zit in plastic verpakt, zoals o.a. muis, paprika's, komkommers, schoonmaakmiddel, etc. Waarom gebruiken niet meer winkels in Nederland papieren zakken zoals in Amerika? Als je een keer een tasje bent vergeten en je koopt ondergoed dan krijg je het los mee. Papieren zakken, maar ook plastic zakken worden bij mij altijd hergebruikt.

miennaamishaaz
miennaamishaaz16 feb. 2022 - 11:04

Voorbeeltje effe uitrekenen Pak speculaaskoeken 500 gram met papieren verpakking 3,20 euro Pak speculaaskoeken 500 gram met plastic verpakking 0.80 euro voor mij is de keuze simpel. gewoon de goedkopere met plastic verpakking. Plastic loos is leuk en aardig, maar dan moeten ze wel mensen de reden geven om het te kopen. aldus goedkoper of gelijk geprijst als de goedkopere met plastic verpakking

2 Reacties
JannieBoe
JannieBoe18 feb. 2022 - 8:12

Bij Jumbo koopt u 400 gram echte bakkers speculaas voor 74 eurocent. Er zijn wel degelijk keuzes. Of simpele keuzes om zelf een zakje mee te nemen naar de groenteafdeling dat je keer op keer weer gebruikt. Of geen plastic draagtasjes meer accepteren, ook niet op de markt. Mogelijkheden te over.

JannieBoe
JannieBoe18 feb. 2022 - 8:13

Vergeten; die Jumbo speculaas van 74 eurocent is in papier verpakt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!