Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ook weduwen dupe van verhoging AOW-leeftijd

03-11-2012
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2545 keer bekeken
  •  
195x90_pensioen2.jpg
Op 6 oktober 2012 besteedden we in Kassa aandacht aan de problemen die de verhoging van de AOW-leeftijd oplevert voor Vutters of mensen die prepensioen ontvangen. Er zijn meer mensen die in de problemen komen door de hogere AOW-leeftijd, namelijk weduwen (en weduwnaars) die nu een uitkering uit een Anw-hiaat-pensioen ontvangen.
Wat is een Anw-hiaat-verzekering?
Dat is een verzekering die uitkeert aan nabestaanden als de verzekerde overlijdt. Zo'n verzekering hebben veel werknemers via hun werkgever afgesloten voor hun nabestaanden. Veel mensen hebben zo'n verzekering afgesloten omdat de nabestaandenuitkering Anw van de overheid jaren geleden heel erg is ingeperkt. Een Anw-hiaat-verzekering is vooral nuttig als je een partner zonder eigen inkomen hebt of kinderen ouder dan achttien jaar. Het probleem is dat een uitkering uit zo'n Anw-hiaat-verzekering stopt op 65-jarige leeftijd. Dat is de einddatum omdat er tot voor kort altijd van uitgegaan is dat men AOW zou krijgen vanaf zijn 65e verjaardag. Door stapsgewijze verhoging van de AOW-leeftijd worden mensen geconfronteerd met een AOW-gat dat kan oplopen tot twee jaar.
Nabestaandenuitkering Anw van de SVB
Als je voor 1950 bent geboren krijg je als nabestaande een nabestaandenuitkering Anw van de Sociale Verzekeringsbank. Deze uitkering is wel inkomensafhankelijk. Als je na 1950 bent geboren dan krijg je in bepaalde gevallen een nabestaandenuitkering, namelijk als je voor meer dan 45% arbeidsongeschikt bent of thuiswonende kinderen < 18 jaar hebt. Hier vindt u alle informatie over de Nabestaandenuitkering Anw. Als je die Anw-uitkering van de overheid ontvangt, heb je geen AOW-gat. De nabestaandenuitkering Anw loopt namelijk door tot de AOW-leeftijd. In het regeerakkoord van de VVD en PvdA staat wel dat voor nieuwe gevallen de maximale duur van een nabestaandenuitkering Anw wordt beperkt tot één jaar. Dat heeft verder geen betrekking op de nabestaanden waar we het nu over hebben, want die ontvangen al een uitkering.
Weduwen de dupe
Door het wegvallen van het Anw-hiaat-pensioen komen veel weduwen in de financiële problemen. Het gemiddeld hiaatpensioen bedraagt tussen de € 00 - €1000 bruto per maand. Daarnaast ontvangen veel weduwen nog wel een nabestaandenpensioen van het pensioenfonds van hun partner, maar die pensioenbedragen lopen sterk uiteen en zijn meestal niet genoeg om van rond te komen.
Een greep uit de mails
Mevrouw D. wordt in 2018 65 jaar, maar krijgt pas AOW vanaf haar 66e jaar. Op dit moment ontvangt ze een nabestaandenpensioen van €500 per maand en uit een ANW-hiaatpensioen €725 per maand. Vanaf haar 65e jaar moet ze een jaar lang rondkomen van €500 per maand. "Daar kan ik dan alleen mijn huur van betalen. Ik heb altijd voor mijn gezin gezorgd. Ook heb ik een gehandicapte dochter en ben daardoor altijd beperkt geweest in het zoeken naar werk. Ik heb dus geen arbeidsverleden en wie zit er nu op mij te wachten. Nu zit ik met de gebakken peren en dan komt er eventueel nog een korting bij op het pensioen en dan houd ik helemaal niets meer over." Mevrouw H. wordt in 2017 65 jaar. Ze heeft een AOW-gat van negen maanden. Ze heeft nu een Anw-hiaatuitkering van €980 en die vervalt als ze 65 wordt. Ze moet dan zeven maanden rondkomen van €225 per maand. "Met mijn huidig inkomen is het moeilijk voor dat gat te sparen. Ik hoop dat de regering menselijk wordt; het zou toch van de gekke zijn dat ik moet gaan werken want wie wil zo’n oud mens nu hebben." Mevrouw V. ontvangt een nabestaandenpensioen van €149 per maand en uit een Anw-hiaatpensioen €755 per maand. Zij ontvangt straks negen maanden geen AOW en moet dan rondkomen van €149 per maand. "Ik maak me echt wel zorgen. Het is net of je wordt gestraft. Sparen kun je echt niet van een Anw-hiaat-pensioen. Ik zorgde vroeger voor de kinderen. Zo was dat." Mevrouw werkt nu in de thuiszorg als alfahulp, maar het is onzeker of haar contract wordt verlengd dus die inkomsten zijn ook heel onzeker.
Wie lost dit probleem op?
De verzekeraars in ieder geval niet. Het Verbond van Verzekeraars heeft tot tweemaal toe de Kamer om aandacht gevraagd voor nabestaanden die een uitkering ontvangen. Dat heeft verder niet tot resultaat geleid. ook meldt het Verbond ons klip en klaar dat "de eindleeftijd van bestaande uitkeringen van het Anw-hiaatpensioen door verzekeraars niet worden gewijzigd. Premie en reserveringen zijn immers op de huidige eindleeftijd gebaseerd." Hier vindt u de reactie van het Verbond van Verzekeraars.
Pensioenfondsen
Ook de pensioenfondsen lijken niet van plan dit gat op te vullen. Kapé Breukelaar begrijpt dat wel: "Ja, de pensioenfondsen hebben het al heel moeilijk en zouden dan een uitkering moeten doen waar ze vaak helemaal geen geld voor hebben." Het pensioen naar voren halen (zoals bij de Vutters en prepensioeners wel kon) is ook geen optie omdat het pensioen nu al wordt uitbetaald. Bovendien is het overbruggen van een periode tot zelfs twee jaar erg lang en zijn het vaak kleine pensioenen waar niets van af te snoepen valt.
Politiek aan zet
Roos Vermeij is Tweede Kamerlid voor de PvdA. Zij meldt Kassa dat zij het probleem van de weduwen nadrukkelijk in gaat brengen bij de uitwerking van de AOW-voorstellen zoals die er nu liggen. Ook hoopt zij dat de verzekeraars meewerken aan een oplossing. De reactie van Roos Vermeij, Tweede Kamerlid voor de PvdA, is hier te lezen. Van de VVD hebben we helaas geen reactie ontvangen.
SP: Dicht het 65+-gat!
Paul Ulenbelt van de SP gaat een actie starten tegen het AOW-gat onder de naam 'Dicht het 65+-gat!' De SP gaat op 19 november aanstaande een bijeenkomst organiseren om de problemen rondom het AOW-gat te bespreken en vervolgens plannen maken om er iets aan te gaan doen. Hier kunt u zich aanmelden .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!