Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ook VVD Groningen wil gaswinning terugbrengen

09-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Tweede-Kamer_18.jpg
De Groningse VVD-fractie wil de winning van aardgas in de provincie terugschroeven. ,,Wij vinden dat de gaswinning in het eerste halfjaar van 2015 niet meer mag zijn dan 17,5 miljard kuub'', stelt lijsttrekker Mark Boumans van de Statenfractie zondagavond in een verklaring.
Verminderen
VVD-minister Henk Kamp (Economische Zaken) kondigde eerder al aan dat hij de gaswinning in het door aardbevingen getroffen gebied wil verminderen van 42,5 miljard naar 39,4 miljard kuub. Volgens zijn Groningse partijgenoten vormt die reductie een begin, maar is het ,,lang niet genoeg''.
Gevoelig
De verklaring komt in de aanloop naar de Statenverkiezingen van 18 maart. De winning van aardgas is een uiterst gevoelige kwestie in de noordelijke provincie. Volgens de Groningse VVD is een ,,intensieve lobby richting Den Haag opgezet om de Groninger boodschap goed op de kaart te krijgen''.
Exportcontracten
Ook in Den Haag klinken stemmen om de gaswinning af te bouwen vanwege de aardbevingsproblematiek. Veel partijen in de Tweede Kamer willen de gaswinning terugbrengen tot 30 miljard kuub per jaar, het laagste niveau waarbij nog kan worden voldaan aan de binnenlandse vraag en lopende exportcontracten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!