Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ook theezakjes en koffiepads mogen nu officieel in gft-bak

10-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
320 keer bekeken
  •  
afval gft verspilling vuilnisbak 1127

Hoewel sommigen het misschien al jaren deden, is het voortaan officieel toegestaan: koffiepads en theezakjes weggooien bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Daarmee komen er tientallen miljoenen kilo's compost op jaarbasis bij, verwacht de industrie, meldt de NOS.

De koffie- en theebedrijven in Nederland spraken in het voorjaar van 2021 met de Rijksoverheid af om hun koffiepads en theezakjes van volledig composteerbaar materiaal te maken. 

De bedoeling was om dat in de loop van 2021 voor elkaar te hebben, maar het is uiteindelijk 2023 geworden. Uit een recente steekproef van Rijkswaterstaat blijkt dat 93 procent van de theezakjes en 97 procent van de koffiepads composteerbaar zijn.

“Plastic verwijderd zodat compost niet vervuild raakt”

Lisanne Evers, directeur van branchevereniging Koffie & Thee Nederland, erkent dat veel mensen de koffiepads en theezakje "op gevoel" al in de gft-bak gooiden. 

"Maar er zat voorheen nog weleens kunststof in het filtermateriaal en dan raakte het compost vervuild", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat plastic hebben we nu als sector allemaal eruit gehaald." 

Koffiecups nog niet composteerbaar

Koffiecups zijn daarentegen nog niet composteerbaar. Deze mogen dus niet bij het gtf-afval. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!