Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ook koper tweedehands sjoemeldiesel kan compensatie krijgen van VW

31-07-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2085 keer bekeken
  •  
uitlaatgassen auto benzine diesel 1127

Ook wanneer je een koper bent van een tweedehands Volkswagen die onder de sjoemeldiesel noemer valt kun je een compensatie aanvragen bij het Duitse automerk. De Consumentenbond zegt dat de rechter voor het eerst ooit in Nederland een schadevergoeding van 1500 euro aan een individuele eigenaar van een tweedehandsauto heeft toegekend.

Massaclaim is nu mogelijk

De uitspraak is een opsteker voor alle eigenaren met een sjoemeldiesel, vindt Dick Bouma, voorzitter van stichting Volkswagen Group Diesel Efficiency (VGDES) die samen met de Consumentenbond de rechtszaak hebben aangespannen: "Het maakt duidelijk dat ook consumenten die bij een dealer een gebruikte auto hebben gekocht, Volkswagen aansprakelijk kunnen stellen voor hun schade."

Consumentenbond is blij met uitspraak

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: "We zijn blij dat er opnieuw een rechter is die korte metten maakt met de handelswijze van Volkswagen. De kantonrechter oordeelt onder meer dat Volkswagen, door tegenover de consument te verzwijgen dat de testresultaten zijn gemanipuleerd met manipulatiesoftware, essentiële informatie voor een aankoopbeslissing heeft onthouden. Of in gewoon Nederlands: Volkswagen heeft de consument misleid."

Sjoemelsoftware

Volkswagen rustte dieselauto's tussen 2009 en 2015 uit met software die ervoor zorgde dat de gemeten uitstoot van stikstofoxide in testomstandigheden binnen de wettelijke normen bleef. Deze rechtszaak is een van de vier zaken die VGDES en de Consumentenbond zijn begonnen namens individuele kopers van sjoemeldiesels. In twee eerdere zaken oordeelden rechtbanken al dat Volkswagen kopers van nieuw gekochte versies van de auto's 3000 euro schadevergoeding moet betalen.

Bron: De Consumentenbond/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!