Ook koolmonoxide-risico bij nieuwe cv-ketels
18-11-2015
• leestijd 2 minuten
Ook moderne en regelmatig onderhouden cv-installaties geven een risico op koolmonoxide-ongevallen. 46 procent van dit soort ongevallen gebeurt met cv-installaties, bij het merendeel daarvan gaat het om moderne en goed onderhouden toestellen. Dat blijkt uit onderzoek van de
Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Tot nog toe bestond het beeld dat dit soort ongelukken vooral veroorzaakt wordt door geisers of slecht onderhouden cv-installaties.
Niet genoeg bescherming
De Onderzoeksraad constateert ook dat periodiek onderhoud aan installaties niet genoeg bescherming vormt tegen koolmonoxide-ongevallen. Keurmerken, erkenningen en certificeringen bieden te weinig garantie voor daadwerkelijk veilig onderhoud en ook koolmonoxidemelders vervullen hun waarschuwende functie niet vlekkeloos.
Jaarlijks vijf á tien slachtoffers
Tot nu toe wordt aangenomen dat jaarlijks ten minste vijf à tien dodelijke slachtoffers vallen door blootstelling aan een verhoogde concentratie koolmonoxide. Naar inschatting van de Raad is de omvang van het probleem met koolmonoxide drie tot vijf keer zo groot. De symptomen van koolmonoxidevergiftiging worden echter vaak niet herkend zodat een juiste diagnose uitblijft.
Installateurs
Hoewel bewoners en woningeigenaren in eerste instantie zelf verantwoordelijk zijn voor een veilige installatie in de woning, moeten zij wel kunnen vertrouwen op het vakmanschap van de door hen ingehuurde professionals. De Onderzoeksraad constateert in het onderzoek echter tekortkomingen in het vakmanschap van de verschillende installateurs, al dan niet voorzien van een kwaliteitslabel. Bij veilige aanleg en onderhoud is namelijk niet alleen aandacht vereist voor het toestel, maar ook voor de bijbehorende componenten en het betreffende gebouw, zoals de luchttoevoer- en rookgasafvoerleidingen.
Koolmonoxidemelders
Koolmonoxide is een onzichtbaar en reukloos gas. Lichamelijke symptomen zoals duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid zijn vaag waardoor niet altijd een verband wordt gelegd met koolmonoxide. Een alarm van een koolmonoxidemelder is in veel gevallen de eerste en enige waarschuwing die bewoners krijgen bij een te hoge concentratie koolmonoxide. Uit recent Europees onderzoek naar de technische werking van koolmonoxidemelders, blijkt dat 40 procent faalde op één of meerdere testonderdelen, zoals het tijdig afgaan bij een bepaalde concentratie koolmonoxide. De Onderzoeksraad voor Veiligheid is van mening dat - naast voldoende ventilatie en correct onderhoud - een goede koolmonoxidemelder bewoners in staat stelt zich te behoeden voor koolmonoxidevergiftiging. Daarom beveelt de Raad aan dat er wettelijke eisen worden ontwikkeld voor betrouwbare en effectieve melders.