Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ook kleine spaarder betaalt vanaf nu bij Triodos Bank voor spaarrekening

16-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
191 keer bekeken
  •  
triodos bank 930x520
Vanaf nu betalen alle spaarders bij Triodos Bank voor hun spaargeld. De bank is de eerste waar dit gebeurt. Per 1 juli betalen klanten 2 euro per maand voor hun spaarrekening bij deze bank. Daar bovenop betalen de spaarders die meer dan 100.000 euro spaargeld hebben een negatieve rente van 0,5 procent per jaar over het deel boven dit bedrag. Voor kinderen en jongeren tot 25 jaar blijft de spaarrekening bij Triodos Bank echter wel gratis.

Ten koste van rendement

Triodos Bank is hiermee de eerste bank die ook kleine, particuliere spaarders laat betalen voor hun spaargeld. Volgens Amanda Bulthuis van Geld.nl maakt het niet uit of je het negatieve rente of een maandelijkse betaling voor je spaarrekening noemt. Het gaat hoe dan ook ten koste van je rendement. 

Geen negatieve rente bij ABN AMRO en De Volksbank

Gaan andere banken het voorbeeld van Triodos Bank volgen? ABN AMRO en De Volksbank, moederbank van SNS Bank, ASN Bank en Regio Bank) beloofden al eerder in in dit jaar dat er geen negatieve rentes komen voor spaarders met een saldo onder de 100.000 euro. De Volksbank zegt bovendien toe dat de spaarrekeningen gewoon gratis zullen blijven. ABN AMRO stelt dat er enkel nu geen sprake is van betalen voor je spaarrekening en dat het zal communiceren wanneer de bank besluit om wijzigingen aan te brengen aan een product of dienst, zoals een tariefswijziging.

Bulthuis: "Andere banken zullen ook volgen"

Amanda Bulthuis van Geld.nl verwacht wel dat in de tweede helft van 2020 meer banken kosten gaan doorberekenen aan spaarders. Door de negatieve rente bij de Europese Centrale Bank (ECB) moeten banken betalen voor het geld dat zijn bij deze centrale bank neerzetten. Triodos Bank is de eerste die deze kosten nu heel concreet doorberekent aan alle spaarders. “Andere banken zullen ook volgen. Misschien met negatieve rentes, misschien met kosten voor je spaarrekening of door voor andere (betaal)diensten hogere kosten te rekenen”, verwacht Bulthuis. “Daar ontkomen we helaas niet aan.”
Bron: Geld.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!