Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ook kinderartsen doen aangifte tegen tabak

09-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sigaret-930x520
Ook de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) doet aangifte tegen de tabaksindustrie. De vereniging laat weten zich aan te sluiten bij de aangifte die strafrechtadvocate Bénédicte Ficq deed in 2016, namens een aantal maatschappelijke organisaties en patiënten.

Misdadig oogmerk

De tabaksindustrie heeft volgens Ficq een misdadig oogmerk. Zij noemt het idioot dat een ziekmakend, potentieel dodelijk product als de sigaret zomaar mag worden verkocht.

Ziekenhuizen deden ook al aangifte

Onlangs werd bekend dat de ziekenhuizen Antoni van Leeuwenhoek en het Universitair Medisch Centrum Groningen ook aangifte doen tegen de tabaksindustrie. Later sloten ook tien verslavingszorginstellingen zich daarbij aan. Met de aangifte hopen de partijen justitie zover te krijgen een strafzaak te beginnen tegen de vier grote tabaksproducenten die in Nederland actief zijn.

Eén van de heftigste verslavingen

Kinderarts Noor Rikkers, woordvoerder namens de NVK, noemt roken één van de heftigste verslavingen ,,en de tabaksindustrie weet dat. De tabaksindustrie richt zich met name op het verslaafd maken van jongeren. De sigaret is daarbij zo ontworpen dat hij snel verslavend is. De schuld van de verslaving ligt duidelijk bij de tabaksindustrie, niet bij de kinderen die willens en wetens verslaafd zijn gemaakt. Daarom vinden we dat we nu in moeten grijpen en sluiten we ons aan bij de lopende aangifte.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Anonymous
Anonymous13 feb. 2018 - 8:45

Er is misschien nog een snellere manier om roken tegen te gaan. Daag ondernemers die rookwaar verkopen stuk voor stuk voor de rechter. Start met alle supermarkten en pompstations. Ik denk dat AH Jumbo Shell etc niet zitten te wachten op deze negatieve reclame. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!