Kassa

Ook jongeren bellen liever met overheid

  •  
23-03-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Fallback image for card
Ook jongeren grijpen snel naar de telefoon als ze een vraag hebben aan de overheid. Dat blijkt uit onderzoek van communicatiewetenschapper Willem Pieterson, waarop hij donderdag promoveert aan de Universiteit Twente.
De teksten op websites van gemeentes en de Belastingdienst zijn formeel en juridisch, zegt Pieterson. De belangrijkste informatie staat vaak niet bovenaan. Burgers kunnen de juiste informatie niet vinden, en gaan daarom bellen. Die telefoontjes duren lang en zijn kostbaar.
Ouderen en jongeren hebben evenveel moeite met het vinden van de juiste informatie, aldus Pieterson. ,,Ouderen hebben minder knoppenkennis, maar jongeren hebben moeite met zoeken en interpreteren.'' Bovendien hebben jongeren volgens de promovendus vaker een mobiele telefoon met veel belminuten, waardoor ze snel naar hun mobieltje grijpen.
Pieterson adviseert de overheid om burgers beter met internet te leren omgaan. Dat kan door ze bijvoorbeeld bij de balie in het gemeentehuis voor te doen hoe ze met de website moeten werken. Ook kunnen telefonisten burgers thuis door de website loodsen. Proeven hiermee in het buitenland waren succesvol, zegt de wetenschapper.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!