Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ook in Nederland proeven met uitlaatgassen

30-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Uitlaat 930x520
Ook in Nederland zijn proeven gedaan met uitlaatgassen op mensen. Dat zegt een van de onderzoekers die de experimenten uitvoerden tegen de NOS.

Proeven bij RIVM

De proeven met dieseldamp vonden plaats tussen 2006 en 2012 bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), vaak met medewerking van de Zuyd Hogeschool in Heerlen. ,,Ik heb ze zelf ook gedaan voor het RIVM. Soms met muizen of ratten en ja, ook soms met mensen", zegt Paul Borm, hoogleraar toxicologie, tot 2017 verbonden aan de Zuyd Hogeschool. ,,We stopten twaalf mensen in een heel grote vrachtwagen, die kregen dan een uur lang een gasmasker op met omgevingslucht", zegt Borm.

Proefpersonen gaven toestemming

In een onderzoek van Borm dat in 2012 (onder andere op de website van het RIVM) werd gepubliceerd, is te lezen hoe de proefpersonen (tussen de 19 en 26 jaar) werden gerekruteerd. Ze gaven hun toestemming aan het onderzoek. Ze werden gedurende een uur in een afgesloten kamer blootgesteld aan verschillende testconcentraties. NOS
Lees hier meer over de testen die Volkswagen deed op mensen in Duitsland:  'Volkswagen testte uitlaatgassen op mensen'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!