Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Ook in 2010 is het onverminderd crisis

15-09-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3665199.jpg
Nederland heeft zware jaren voor de boeg. Het kabinet hoopt weliswaar dat 2010 het laatste jaar is van de grootste recessie sinds de jaren dertig van de vorige eeuw, maar daarna wacht een flinke beproeving om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.
Volgend jaar zullen meer bedrijven failliet gaan en loopt het aantal werklozen op tot ruim 600.000. Dat betekent dat er in een op de twaalf huishoudens iemand werkloos is. De meeste mensen zien daarnaast hun koopkracht licht dalen. De structurele schade aan de begroting is enorm. Zelfs als de economie spoedig weer met ongeveer 2 procent gemiddeld per jaar zou groeien, groeit de schuld nog met 30 miljard euro per jaar. Het begrotingstekort loopt volgend jaar op tot 6,3 procent van het bruto binnenlands product, de schuld tot mogelijk 381 miljard euro.
De crisis, zo stelt het kabinet in de dinsdag gepresenteerde miljoenennota, bevindt zich in een tussenfase. De storm op de financiële markten lijkt geluwd. De economische krimp is naar verwachting volgend jaar voorbij, maar van groei is nog geen sprake. Het kabinet houdt er bovendien rekening mee dat aanhoudende problemen bij bedrijven en burgers tot een terugval leiden in het economisch herstel.
Ambtenaren moeten de komende maanden op negentien terreinen op zoek naar geld. Een van de varianten die moet worden bekeken is, hoe per terrein 20 procent bezuinigd kan worden. Deze operatie moet tientallen miljarden opleveren om de begroting op langere termijn op orde te brengen.
Volgend jaar kiest het kabinet nog voluit voor investeringen om de economie aan te jagen, samen met lokale overheden ruim 4 miljard euro. Het betekent de uitvoering van de crisismaatregelen waartoe dit voorjaar werd besloten. Dan gaat het om extra geld voor energiebesparing, de bouw en behoud van werkgelegenheid, zoals de deeltijd-WW.
Het kabinet vindt dat maatregelen om mensen aan het werk te houden, het beste koopkrachtbeleid is. Volgend jaar daalt de koopkracht gemiddeld met een kwart procent. Over twee jaren gezien, gaan de meeste mensen er in vergelijking met 2008 op vooruit. Mensen die werkloos raken, gaan er echter flink op achteruit.
ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor