Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Ook hof eens met beperkingen aan verkoop wiet

18 dec 2012
  •  
leestijd 1 minuten
Joint_07.jpg
Opnieuw hebben coffeeshophouders uit het Zuiden van het land bot gevangen bij de rechter: het gerechtshof in Den Haag vindt namelijk dat het verboden mag blijven om wiet te verkopen aan drugstoeristen. Volgens het hof heeft de staat goede redenen om op deze manier de grootte van coffeeshops te beperken en om drugstoerisme tegen te gaan.
Hoger beroep
De rechtbank in de hofstad vond dit in april ook al, maar de coffeeshophouders uit Limburg, Brabant en Zeeland gingen in hoger beroep. Het zogeheten ingezetenencriterium betekent dat softdrugs alleen verkocht mogen worden aan personen die in Nederland wonen. Coffeeshops in het Zuiden zijn dan ook sinds januari besloten clubs geworden. Per 1 januari 2013 geldt dat ook voor coffeeshops in de andere provincies.
Discriminatie
De coffeeshophouders waren in hoger beroep gegaan omdat zij vinden dat het discriminatie is om onderscheid te maken tussen mensen die wel en die niet in Nederland wonen. Zowel de kortgedingrechter als het hof zijn het daarmee niet eens. Op de vraag of de staat zijn doel ook op een andere manier kan bereiken, heeft het hof geen antwoord gegeven.
ANP

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!