Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ook geld voor laatkomer met Q-koorts

13-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
prik ziek medicijnen dokter 930x520
Ook mensen bij wie nu pas wordt vastgesteld dat zij Q-koorts hebben, kunnen aanspraak maken op een tegemoetkoming. Zij moeten de ziekte dan wel tijdens de uitbraak van 2007 tot 2011 hebben opgelopen, zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg). Maar een Kamermeerderheid, inclusief de regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie, vindt die voorwaarde te streng.
Patiënten die zich voor 1 februari hadden gemeld, kunnen rekenen op 15.000 euro als ,,gebaar ter erkenning van hun leed''. Maar artsen krijgen nog altijd mensen in de spreekkamer die Q-koorts onder de leden blijken te hebben. De Tweede Kamer vond het oneerlijk dat zij achter het net zouden vissen. Daarom verruimt Bruins de regeling. Ook belooft hij alles in het werk te stellen om nog onbekende patiënten snel op te sporen.

Tegemoetkomen

CDA, D66 en ChristenUnie en vrijwel de hele oppositie willen ook patiënten tegemoetkomen die voor 2007 of na 2011 ziek zijn geworden. Maar daar wil de minister niet aan. De geste is alleen bedoeld voor mensen die getroffen zijn door deze Q-koorts-uitbraak, houdt hij vol.

Voorwaarden

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber en haar bondgenoten wilden Bruins in de richting van zo'n verruiming dirigeren door hem op te dragen te onderzoeken wat daarvoor nodig zou zijn. Maar daar stemt de minister pas mee in als zijn voorwaarden overeind blijven. De Kamerleden gaan overleggen of ze hun wens ondanks Bruins' verzet willen doordrukken.

Onderzoek

De minister maakt verder geld vrij om onderzoek te doen naar Q-koorts bij jongeren. ANP

Meer over:

laatkomers, q-koorts
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!