Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ook energiebedrijf FENOR legt het loodje door hoge energieprijzen

17-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
319 keer bekeken
  •  
energie stroomnet 1127

Opnieuw vraagt een energiebedrijf faillissement aan. Deze keer gaat het om FENOR dat in de problemen is geraakt door de hoge energieprijzen. Het bedrijf levert energie aan 36.000 huishoudens en kleinzakelijke klanten. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft inmiddels de leveringsvergunning getrokken.

De klanten van FENOR blijven gas en stroom ontvangen. Ze worden nu aan een andere leverancier toegewezen. Dit kan financiële gevolgen hebben. Zo kunnen klanten nog geld tegoed hebben van het bedrijf omdat zij een hoog termijnbedrag vooruit hebben betaald. Dit geld zien zij mogelijk niet terug.

Meerdere bedrijven omgevallen

FENOR is het vierde energiebedrijf dat omvalt door de gestegen prijzen voor gas en elektriciteit na Welkom Energie, Enstroga en SEPA Green Energy. Anode Energie viel ook om, maar dat had slechts zijdelings met de hoge energieprijzen te maken. Nadat een leverancier van dat bedrijf zijn verplichtingen niet na kon komen was er niet genoeg geld om op de huidige markt alsnog energie in te kopen.

De prijzen van gas en elektra zijn de afgelopen tijd sterk gestegen. Dat komt door een late, strenge winter afgelopen jaar en relatief lege gasreserves daarna. Vooral kleinere energieleveranciers, die minder middelen hebben om de risico's op prijsstijgingen af te dekken, komen in de problemen daardoor. Ze moeten nu vaak energie inkopen die duurder is dan wat hun klanten ervoor betalen.

Europese gasprijs omlaag

De Europese gasprijs ging vrijdag hard omlaag na de recente sterke prijsstijgingen. De daling volgt op het nieuws dat Rusland de gasleveringen aan Europa heeft opgevoerd. Door de aanvulling van de Europese voorraden namen de zorgen over verdere gastekorten weer wat af. 

De prijs van een megawattuur gas op de Nederlandse termijnmarkt daalde vrijdag met meer dan 15 procent tot minder dan 123 euro. Begin oktober piekte de gasprijs nog op meer dan 160 euro. De prijzen liggen nog flink hoger dan begin dit jaar. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!