Kassa

Ook Brussel wil houdbaarheidsdatum schrappen

20-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pasta_03.jpg
Brussel staat welwillend tegenover het Nederlands-Zweedse voorstel om bij bepaalde levensmiddelen de houdbaarheidsdatum te schrappen. De Europese Commissie was al van plan om volgende maand met een wetsvoorstel te komen over het uitbreiden van de lijst producten zonder de tekst 'Ten Minste Houdbaar Tot' op het etiket.
Verspilling
Dat verklaarde een woordvoerder van Europees Commissaris Tonio Borg (Consumentenbeleid) maandag. Borg had eerder maandag met de verantwoordelijke EU-ministers overleg over het terugdringen van de voedselverspilling. De commissie ziet een uitbreiding van de lijst producten zonder houdbaarheidsdatum als een oplossing. Het gaat dan om levensmiddelen die niet snel bederven zoals koffie, pasta en rijst.
Op de Europese lijst staan al producten als suiker en azijn. Op de verpakkingen van deze levensmiddelen mag de fabrikant de houdbaarheidsdatum weglaten.
'Meer duidelijkheid'
De lijst is nu nog vrijwillig voor de EU-lidstaten. Brussel wil die bindend maken, zodat overal in de EU dezelfde standaard gaat gelden. De commissie hoopt dat de consument zo meer duidelijkheid krijgt.
Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) wordt 15 procent van de voedselverspilling veroorzaakt door houdbaarheidsdata op verpakkingen. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!