Kassa

Ook bioboeren vinden prijsverschil biologisch en niet-biologisch te groot

theme-icon
Duurzaam leven
  •  
13-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1874 keer bekeken
  •  
voedsel voedselmarkt boer 1127

Biologische boeren vinden de prijzen van hun producten veel te hoog, schrijft het AD. Volgens Biohuis, de belangenorganisatie voor biologische boeren, zijn de prijsverschillen tussen biologisch en niet-biologisch te groot.

Pepermunt? Het bezoek kijkt akkerbouwer Ronald Hoogendijk vragend aan. Met een rode heftruck is hij net bezig om grote kisten aardappelen en uien te verplaatsen. "De geur komt van de pepermuntolie’’, zegt Hoogendijk. "Onze manier om de aardappelen vers te houden."

Bestrijdingsmiddelen

Want Hoogendijk kan het niet met chemische bestrijdingsmiddelen op deze biologische boerderij, die hij runt met een compagnon en zijn oom Jaap Korteweg, naast akkerbouwer ook oprichter van de Vegetarische Slager. Tegen ziekten, plagen of onkruiden gebruiken ze geen chemische bestrijdingsmiddelen. Op deze biologische boerderij in West-Brabant gebeurt alles zonder chemicaliën of kunstmest, precies volgens de regels van de biologische landbouw.

En ja, dat betekent dat de producten wat duurder worden. Ze moeten meer onkruid wieden, en de opbrengsten zijn wat lager. Maar de prijsverschillen die ze vervolgens in de supermarkt zien, kunnen ze niet thuisbrengen.

Gelijktrekken van de marge

Biohuis roept supermarkten op om de marge voor biologische producten gelijk te trekken met die voor niet-biologische producten. "Hiermee geven ze invulling aan hun eigen duurzame doelstellingen voor de toekomst’’, aldus Korteweg. "Op korte termijn kost dit de supermarkten geld, maar ze zouden dit kunnen compenseren door meer marge te maken op ongezonde of niet-duurzame producten.’’

Als rekenvoorbeeld neemt Korteweg de winterpenen van Albert Heijn. Een kilo gangbare wortels kost 1,19 euro, terwijl een biologische kilo uitkomt op 1,99 euro: een verschil van 80 cent. Korteweg: ,,Voor een biologische boer kost het 35 cent om te maken, bij een niet-biologische boerderij is de kostprijs zo’n 20 cent. Dat is maar een verschil van 15 cent.’’

Bron: AD/ANP

Thema's:

theme-icon
Duurzaam leven
   theme-icon
Natuur

Meer over:

biologisch, duurzaam
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Gargamel1900
Gargamel190014 mrt. 2023 - 8:16

Janny Boe, geloof je het zelf wat je hier schrijft. wij niet. Bio boeren gebruiken ook bestrijdingsmiddelen net als normale boeren. Allen ander, en ook in deze zitten stoffen die nodig zijn om een mooi gewas te krijgen. De onzin van bio dieren is het geld dat mensen in de super er veel meer voor betalen niet waard. De smaak van Bio vlees is echt niet beter of gezonder dan het normale vlees. en ook bio dieren worden op dezelfde manier dan ander dieren geslacht. Dat ze soms eens een beetje ander voer krijgen maakt niks aan de kwaliteit van het vlees. Het verschil zit niet in de smaak en kwaliteit maar alleen maar in de prijs. dat prijsverschil is het bio niet waard

2 Reacties
JannyBoe
JannyBoe14 mrt. 2023 - 9:03

Ik denk dat het een kwestie is van hoe je in het leven staat. Persoonlijk kijk ik graag naar feiten en doe onderzoek. Ik doe niet aan 'geloven' maar aan onderzoek en feiten. U hebt uw eigen manier om met dingen om te gaan. Prima, we zullen het nooit eens worden, discussie heeft geen zin maar laten we elkaar dan maar gewoon het beste wensen.

JannyBoe
JannyBoe14 mrt. 2023 - 9:05

Dit was ik nog vergeten, kan nooit kwaad om achtergrond info te lezen https://www.milieucentraal.nl/eten-en-drinken/milieubewust-eten/vlees/

Gargamel1900
Gargamel190013 mrt. 2023 - 19:23

We moeten als boeren gewoon stoppen met dat biogedoe. de normale produkten van de boeren zijn niks slechter dan dat bio spul. de mensen denken maar dat dat bio spul beter en gezonder is. Dat is het zeker niet.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe14 mrt. 2023 - 6:44

Biologische groenten en fruit bevatten veel minder schadelijke bestrijdingsmiddelen/gif. De teelt put de bodem stukken minder uit. Biologisch veeteelt gaat gepaard met veel en veel minder niet duurzaam voer. Dieren hebben in de biologische teelt niet zo'n ellendig leven als dieren in de bioindustrie. De aanslag op het klimaat voor de productie van vlees in de bioindustrie is enorm. Dat alles zijn feiten over dat 'bio spul en biogedoe'.

johanna100
johanna10013 mrt. 2023 - 12:26

Ik ga zelf halen bij de boeren hier in de omgeving,goed en goedkoop. Bio producten zijn ook veel te duur in de supermarkt.