Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ook bij registratie voor vaccin kans op datalek bij GGD

27-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
863 keer bekeken
  •  
GGD logo 930x520

Dankzij een lek in het IT-systeem bij de GGD zijn er veiligheidsrisico's bij de registratie van vaccins, meldt het radioprogramma Dit is de Dag. Eerder bleek dit lek ook al voor problemen te zorgen. Dankzij het datalek probeerden twee GGD-medewerkers persoonsgegevens uit het systeem te verhandelen op internet.

Voor het inplannen van coronatests maakt de GGD gebruik van het programma 'CoronIT'. Dit wordt ook gebruikt voor het inplannen en registreren van vaccinaties. Dit is de Dag achterhaalde dat hierbij ook vaak medische gegevens worden opgeslagen. Het gaat om bijvoorbeeld het BSN, adresgegevens, maar ook om informatie over zwangerschappen en allergieën.

Problemen met persoonsgegevens dreigen bij vaccinregistratie

De modules voor testplanning en vaccinregistratie zijn gescheiden. Niet iedere medewerker heeft toegang tot een systeem. Volgens de GGD hebben op dit moment zo'n 2000 medewerkers toegang tot de informatie over de vaccinregistratie. Verschillende GGD-medewerkers bevestigen dat zoekopdrachten in CoronIT niet gecontroleerd worden. Daarmee dreigt hetzelfde probleem te ontstaan als bij het inplannen van testen.

AP vraagt om opheldering bij GGD

Eerder werden persoonsgegevens, waaronder namen, adressen en geboortedata, uit GGD-systemen te koop aangeboden op chatapp Telegram. Dat ontdekte RTL Nieuws. De twee medewerkers die hierachter zaten, werden opgespoord en opgepakt. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vroeg de GGD om opheldering. Dit soort medische gegevens zijn zeer privé en moeten dat ook blijven, stelt AP. Het liet de GGD weten dat zij burgers snel en goed moeten informeren over diefstal onder meer via de website. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!