Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ook bij praktijkondersteuner ggz loopt het vol

16-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
962 keer bekeken
  •  
geestelijke gezondheidszorg ggz depressie eenzaam 1127

De lange wachttijden bij de ggz blijven aanhouden, wat nu resulteert in het ook drukker worden bij de praktijkondersteuner (poh-ggz). De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Landelijke Vereniging POH-GGZ waarschuwen voor de oplopende wachttijden.

De poh-ggz wordt sinds 2008 ingezet om patiënten met psychische of psychosociale problemen te helpen. De praktijkondersteuner richt zich vooral op het geven van advies en voorlichting en op kortdurende behandelingen. Als het nodig is, worden de patiënten doorverwezen naar de reguliere en specialistische ggz, schrijft NU.nl.

Wachtlijsten alsmaar langer

Uit de in januari gepubliceerde Monitor Toegankelijkheid van Zorg van de NZa blijkt dat de wachtlijsten recent fors zijn opgelopen. Specifieke cijfers heeft de NZa niet, zegt een woordvoerder desgevraagd. Er zijn alleen signalen uit het veld, bijvoorbeeld van huisartsen, die zeggen dat er meer vraag is naar de poh-ggz en dat de wachttijden oplopen.

De oorzaak daarvan ligt volgens de NZa in de toegenomen vraag naar psychische zorg door de coronacrisis. "Daardoor lopen de wachttijden op, ook bij de poh-ggz", aldus de woordvoerder. Voorzitter van de Landelijke Vereniging POH-GGZ Kawa Al Ali beaamt de stijging, maar plaatst hierbij wel de kanttekening dat het al jaren druk is bij de poh-ggz. "We doen al jarenlang onderzoek, en dat beeld komt eigenlijk steeds weer naar voren."

Overbruggingszorg

Wat het afgelopen jaar wel echt opvalt, is dat de poh-ggz steeds meer probeert op te vangen nu de wachtlijsten bij de ggz verder aan het oplopen zijn, zegt Al Ali. "Langere wachttijden bij de ggz druipen automatisch door naar langere wachttijden bij de poh-ggz." Zo vangt de praktijkondersteuner ook mensen op die op de wachtlijst bij de ggz staan en de tijd willen overbruggen.

Door deze zogenoemde "overbruggingszorg" neemt ook de werkdruk voor poh-ggz-medewerkers toe, concludeerde de belangenvereniging vorig jaar al in een onderzoek samen met het Trimbos-instituut.

Bron: Nu.nl/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!