Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 3 oktober om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Ook bij nierpatiënt ligt depressie op de loer

11 feb 2016
  •  
leestijd 1 minuten
depressie930x520
Net als bij mensen met hartproblemen of suikerziekte liggen depressie en angstklachten ook bij patiënten met een nierziekte op de loer. Die geestelijke klachten hebben een negatieve invloed op het verdere leven van deze patiënten. Dat concludeert promovendus Bert Loosman in een studie naar depressie en angstklachten bij patiënten met een chronische nierziekte.
Nierpatiënten met deze klachten hebben een grotere kans op vroegtijdig overlijden, ze worden sneller opgenomen in het ziekenhuis en starten sneller met dialyse. Vooral allochtone patiënten zouden kampen met de psychische klachten. Onduidelijk is waardoor. "Het zou kunnen komen door een wisseling van de cultuur, maar om dat zeker te weten, moet er nieuw onderzoek worden gedaan", zegt Loosman, die zijn onderzoek uitvoerde in het ziekenhuis OLVG in Amsterdam en vijf dialysecentra in de stad. ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!