Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ook Belastingdienst getroffen door DDoS-aanval

29-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
930 x 520 belastingdienst
Ook de Belastingdienst is maandag getroffen door een DDoS-aanval, bevestigt een woordvoerder. Als gevolg van de aanval is de website van de Belastingdienst vijf tot tien minuten niet bereikbaar geweest, maar inmiddels functioneert alles weer.

"Gerichte aanval op de site"

Het hoogtepunt van de DDoS-aanval lag volgens de dienst rond 11.30 uur maandagochtend. Na vijf à tien minuten was de site wel weer gewoon bereikbaar. ,,Het was echt een gerichte aanval op onze site, zodat die eruit lag. Er was geen sprake van een aanval op onze interne systemen of iets dergelijks", lichtte de woordvoerder toe.

Banken ook al slachtoffer

Afgelopen weekend werden ABN AMRO en ING al door hackers onder vuur genomen. Ook Rabobank was maandag slachtoffer van een DDoS-aanval. Als gevolg van de aanvallen kunnen klanten niet of moeilijk op de websites of op apps van de banken terecht.

Onderzoek naar achtergrond aanval

Bij de Belastingdienst weten ze niet of de aanval op hen gerelateerd is aan de aanval op de bankensites. ,,De achtergrond van de aanval wordt onderzocht", stelt de zegsman.
Bij een DDoS-aanval wordt een internetsite bestookt met grote hoeveelheden dataverkeer zodat de server overbelast raakt en de website moeilijk of helemaal niet te bereiken is. Wie er achter de aanvallen zit, is niet bekend. 

Ministerie: getroffenen kunnen het zelf nog af

De Belastingdienst, de banken en andere instellingen die DDoS-aanvallen hebben te verduren zijn vooralsnog zelf in staat die af te slaan. Als dat verandert, staat het ministerie van Justitie en Veiligheid naar eigen zeggen klaar om bij te springen.

Cyberveiligheid goed op orde

De aanvallen van de laatste dagen op Nederlandse instellingen zijn heel geavanceerd, aldus het ministerie. ,,Maar bijvoorbeeld de Nederlandse banken staan er in Europa om bekend dat ze hun cyberveiligheid goed op orde hebben. Je ziet wel vaak dat dat weer geavanceerdere aanvallen uitlokt. Er wordt nu op heel hoog niveau gestreden.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!