Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ook alcoholslot in vrachtwagens en bussen

30-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
dronken-drank-bier_16.jpg
Ook in vrachtwagens en bussen moet een alcoholslot ingebouwd kunnen worden. Tot nu toe kan dat alleen in personenauto's.
Maar minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) wil deze mogelijkheid uitbreiden, zo heeft ze woensdag aan de Tweede Kamer geschreven. Een alcoholslot is een apparaatje waarin bestuurders voor vertrek moeten blazen. Als ze te veel hebben gedronken, start de motor niet.
Regelingen
Vrachtwagen- of buschauffeurs die tijdens hun werk of in privétijd zijn betrapt met te veel drank op achter het stuur, moeten zo'n alcoholslot laten inbouwen in hun auto. Hun groot rijbewijs wordt bovendien zeker 2 jaar ongeldig verklaard, terwijl ze voor hun inkomen wel afhankelijk zijn van dat rijbewijs. De minister wil dit veranderen. Werkgevers moeten daarom een startonderbreker kunnen plaatsen in een vrachtwagen of bus zodat de bestrafte chauffeur kan blijven doorwerken.
Werking alcoholslot
De beroepschauffeur moet dan net als in een auto voor vertrek blazen. In een vrachtwagen of bus blijft het daarbij, terwijl bij een alcoholslot in een auto ook tijdens de rit op onregelmatige momenten moet worden geblazen. De vrachtwagen- of buschauffeur moet ook gewoon deelnemen aan het begeleidingsprogramma dat erop is gericht de overtreder bewust te maken van de grote gevaren van rijden onder invloed van alcohol.
Wetswijziging
De minister verwacht de benodigde wetswijziging in de zomer voor advies naar de Raad van State te sturen.
Geen feedback beschikbaar
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) kan sinds december 2011 een alcoholslot opleggen. Vorig jaar hebben ruim 1400 mensen zo'n slot laten inbouwen in hun auto. Wie dat weigert, raakt z'n rijbewijs kwijt. Omdat het programma nog relatief kort draait, is volgens Schultz nog niets te zeggen over de effecten van de maatregel op het gedrag van de deelnemers en op de verkeersveiligheid. Dat wordt de komende jaren verder onderzocht. Daarbij wordt ook bekeken of en hoe vaak deelnemers aan het programma opnieuw in de fout gaan.
Eerder artikel
In 2013 werd er al eerder gesproken over de invoering van het alcoholslot voor zowel bussen als vrachtwagens. Lees het artikel hier terug.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!