Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Onze Zorg: Zelfstandig wonen vergt veel hulp

09-05-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
20150509-kassa-onzezorg_5.jpg
Mensen moeten langer thuis blijven wonen en vaker een beroep doen op mantelzorg. In 2015 worden de veranderingen in de zorg één voor één doorgevoerd en volgen wij het komende jaar vijf mensen die hier mee te maken hebben. Deze week: Klazien van der Gein heeft veel hulp nodig om zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.
Thuiszorg
Vanaf dit jaar wordt de zorg anders geregeld. 24-uurs zorg wordt nog betaald door de overheid. Zorgverzekeraars zijn verantwoordelijk voor wijkverpleging en verzorging. De gemeente zorgt voortaan voor huishoudelijke hulp, dagbesteding, ondersteuning èn voor de jeugdhulp. Er wordt flink bezuinigd. Mensen moeten langer thuis blijven wonen en meer beroep doen op mantelzorg. Hoe gaat de overgang? Wat zijn de zorgen? Wat merken mensen hier echt van?
Deze week
Klazien van de Gein heeft al 30 jaar MCTD (Mixed Connective Tissue Disease) en posttraumatische dystrofie. Daar is in de loop der jaren nog veel bijgekomen: COPD, beenmergkanker en sinds kort suikerziekte. De onzekerheid is groot over hoe haar zorg en ondersteuning er straks uit gaat zien. Het CAK, Wmo-loket en de zorginstelling; in februari kon niemand haar iets concreets vertellen over hoe de verzorging er uit zou gaan zien. Voor haar persoonlijke verzorging zou er in ieder geval vanaf 1 januari geen budget meer zijn.
Inmiddels zijn we drie maanden verder en is er goed nieuws. Na een hoop e-mails en telefoontjes en door slim te schuiven met de budgetten kan zij toch de persoonlijke verzorging houden. De hulp die Klazien krijgt wordt betaald uit verschillende potjes. Ze vindt het steeds ingewikkelder om de administratie rond haar zorg te volgen. Het bellen en het regelen van de zorg ligt volledig in handen van haar man Frans. Door alle veranderingen in de zorg voelt Klazien zich steeds afhankelijker van Frans. "Ik was altijd onafhankelijk nu niet meer. De angst dat Frans wegvalt is heel groot, wat moet ik dan?"
Hervorming Langdurige Zorg  
Op 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg. Gemeenten en zorgverzekeraars hebben meer taken gekregen. Het nieuwe uitgangspunt is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. 2015 is een overgangsjaar. Iedereen met  een AWBZ-indicatie heeft het overgangsrecht. Je behoudt recht op medische zorg, maar de omvang kan wijzigen, de situatie blijft dan in 2015 nog hetzelfde, zodat alle partijen de tijd hebben om de nieuwe zorg in kaart te brengen.
Verdeling van de zorg
- Gemeenten > Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo): lichte zorgondersteuning, zoals huishoudelijke hulp, dagbesteding, vervoer, mantelzorgondersteuning en financiële ondersteuning bij woningaanpassingen.
- Gemeenten > Jeugdwet: alle jeugdhulp.
- Zorgverzekeraars > Zorgverzekeringswet (Zvw): medische zorgondersteuning thuis, dus verpleging en persoonlijke verzorging, medische ingrepen, huisartsenzorg, intensieve kindzorg, palliatieve zorg.
- Rijksoverheid > Wet langdurige zorg (Wlz): verpleeghuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, ernstig chronisch zieken, zorginstellingen.
Voor meer informatie kun je terecht bij ouderenbond ANBO , mantelzorgorganisatie  Mezzo , belangenvereniging  Per Saldo  voor mensen met een PGB, Hervorminglangdurigezorg.nl, Rijksoverheid  over de Wmo en Hoeverandertmijnzorg.nl.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor