Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Onze Zorg: ouders Lotte nemen heft in eigen hand

4 okt 2015
  •  
leestijd 2 minuten
zorgverzekering-zorgkosten.jpg
Mensen moeten langer thuis blijven wonen en vaker een beroep doen op mantelzorg. In 2015 worden de veranderingen in de zorg één voor één doorgevoerd en volgen wij het komende jaar vijf mensen die hier mee te maken hebben. Deze week volgen we Lotte en haar ouders.
Lotte
Lotte heeft een progressieve spierziekte en een hoog zorgzwaartepakket met indicatie VG8. Ze krijgt negen dagdelen onderwijs. De allergrootste zorg van de ouders is of ze na de zomer nog naar school kan. Heliomare, de school van Lotte, heeft aangegeven dat als er niet snel voldoende geld beschikbaar wordt gesteld het onderwijs per 1 augustus 2015 wordt stopgezet. Lotte en 147 andere ernstig meervoudig gehandicapte kinderen komen dan thuis te zitten.
Moeder van Lotte: "Onderwijs hoort vanuit de overheid geregeld te worden. Dat staat in de grondwet en daar staat ook in dat het kosteloos zou moeten zijn. Waarom dan niet voor mijn dochter?"
Thuiszorg
Vanaf dit jaar wordt de zorg anders geregeld. 24-uurs zorg wordt nog betaald door de overheid. Zorgverzekeraars zijn verantwoordelijk voor wijkverpleging en verzorging. De gemeente zorgt voortaan voor huishoudelijke hulp, dagbesteding, ondersteuning èn voor de jeugdhulp. Er wordt flink bezuinigd. Mensen moeten langer thuis blijven wonen en meer beroep doen op mantelzorg. Hoe gaat de overgang? Wat zijn de zorgen? Wat merken mensen hier echt van?
Heft in eigen hand
Sinds afgelopen zomer is hoe de school van Lotte betaald moet worden niet meer de grootste zorg voor de familie van de Velde. De gezondheid van Lotte is ernstig verslechterd. Er is dus ineens meer zorg nodig voor Lotte en ook in de nacht. Lotte moet slapen met een beademingsmasker. Als het masker niet goed zit gaat het alarm af. Op een rustige nacht is dat vijf keer en een onrustig wel dertig keer. Dit kunnen de ouders niet zelf en zij doen een aanvraag voor een hulpverlener voor de nacht. Nachtzorg via een instelling, zorg in natura. Via zorg in natura komen er veel verschillende onbekende hulpverleners aan Lotte’s bed. Dit is niet de zorg die zij voor hun zieke dochter willen. De ouders nemen het heft weer in eigen hand en maken een plan om vertrouwde mensen bij Lotte te krijgen.
Niet makkelijk
En dat blijkt nog niet zo makkelijk. Je moet een goed onderbouwd plan kunnen schrijven. De ouders van Lotte zijn inmiddels goed ingevoerd, maar dat geldt niet voor alle mensen die zorgaanvragen moeten doen. Hun plan is door het zorgkantoor goedgekeurd en daardoor hebben de ouders nu een pooltje van hulpverleners die Lotte al goed kennen en die haar in de nacht verzorgen. Dit is niet alleen beter maar ook een goedkoper dan via zorg in natura. Nog niet alles loopt soepel. De bekende uitbetalingsproblemen bij de Sociale verzekeringsbank treffen ook de hulpverleners van Lotte. Ze krijgen betaald maar ze weten nooit wanneer.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar