Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onvolledig etiket op navulling e-sigaret

15-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
logo_nvwa_03.jpg
Op ongeveer 7 op de 10 navulverpakkingen voor elektronische sigaretten staat niet duidelijk vermeld dat het goedje giftig is. Dat meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag. De ondernemers die de regels overtreden, moeten van de NVWA hun etiketten aanpassen. Anders riskeren ze een dwangsom.
Doodshoofd
Er zou volgens de NVWA een symbool van een doodshoofdje op de verpakkingen moeten staan, om aan te geven dat de vloeistof giftig is. Op 108 van de 151 verpakkingen met nicotine stond het symbool niet, terwijl dat verplicht is.
Vooral voor kinderen is de vloeistof gevaarlijk, omdat één slokje van de vloeistof bij hen al tot een ,,acute nicotinevergiftiging'' kan leiden. Volgens het onderzoek werd tot 2012 ,,slechts incidenteel melding gemaakt van inname van navulvloeistoffen'', maar steeg het aantal meldingen vorig jaar aanzienlijk. ,,Over het hele jaar werden meer dan 30 meldingen ontvangen. De blootstellingen betreffen vooral kleine kinderen die zuigen aan een navulflesje.''
Veilige sluiting
Er zijn kinderen in het ziekenhuis beland, in het buitenland zijn er doden gevallen. Volgens de autoriteit is het dan ook goed dat op de navulverpakkingen een voor kinderen lastig te openen sluiting zit. Anderzijds kon een deel van de onderzochte bedrijven geen certificaat tonen dat bewijst dat de sluiting echt veilig is.
Het gebruik van de e-sigaretten zelf levert volgens de NVWA maar een ,,beperkt risico op acute vergiftiging op'', al kan de nicotine wel giftig zijn.
Gemakkelijk verkrijgbaar
Het is volgens het onderzoek onduidelijk hoe groot de markt is voor de e-sigaretten en de bijbehorende navulverpakkingen. Wel is volgens de onderzoekers bekend dat 175.000 mensen in Nederland regelmatig een elektronische sigaret opsteken en dat de verpakkingen met zogenoemde e-liquids gemakkelijk te verkrijgen zijn in winkels en op internet. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!