Kassa

'Onvoldoende vertrouwen in mantelzorgers'

30-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Mantelzorg 930x520
Er moet een einde komen aan het 'wantrouwen' vanuit de politiek richting mantelzorgers. Door de huidige wet- en regelgeving krijgt deze groep veel te veel tegenwerking, stelt Mezzo, de landelijke vereniging voor iedereen die zorgt voor een naaste.

Steeds grotere rol van mantelzorgers

,,Mantelzorgers gaan een steeds grotere rol spelen. Maar van de overheid krijgt deze groep wantrouwen in plaats van erkenning. Met het oog op fraude zijn er nu zoveel regels, maar deze groep heeft het beste met hun naasten voor. Ze verdienen veel meer vertrouwen'', zegt een woordvoerster van de belangenorganisatie.

Mantelzorger uit huis

Bij samenwonen om te mantelzorgen bestaat de kans dat er wordt gekort op de bijstandsuitkering (mantelzorgboete) en kan de mantelzorger uit huis worden gezet (medehuurderschap). ,,En de mantelzorger kan van het kastje naar de muur worden gestuurd voor een mantelzorgverklaring die formeel niet bestaat'', aldus de zegsvrouw.

Meldingen bij Mezzo

Bij Mezzo komen steeds vaker meldingen binnen van mensen die in de problemen komen. Het televisieprogramma Radar besteedde er eerder deze week ook aandacht aan. ,,Na deze uitzending hebben we ook meer telefoontjes gekregen. Mezzo is momenteel in gesprek met het ministerie van VWS over de regels die mantelzorgers ontmoedigen in de zorg voor een ander.'' ANP

Meer over:

mantelzorgers
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

tijger1
tijger130 nov. 2017 - 16:37

Tja Radar, mantelzorger die de bankrekening van moeder leeghaalt, samen met zus, en dat uiteraard niet opgeeft aan de sociale dienst. En nou is de uitkering gestopt, moet er terug etaald worden plus een boete. En nou heeft die mantelzorger na 10 jaar bijstand ineens wel een baan van 20 uur. Ra, ra. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!