Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Onvoldoende concurrentie zorgverzekeraars'

17 feb 2016
  •  
leestijd 1 minuten
stethoscope930x520
Zorgverzekeraars in Nederland concurreren nog onvoldoende met elkaar. Bovendien zouden er meer nieuwe aanbieders bij moeten komen om het zorgaanbod voor consumenten te verbeteren. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een tussenrapportage over concurrentie tussen zorgverzekeraars.
Dynamiek in de markt
"Goede en betaalbare zorg is van belang voor alle consumenten. Concurrentie tussen zorgverzekeraars betekent dat er voor consumenten iets te kiezen valt. We denken dat daarin nog wel wat te verbeteren is", zegt Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van ACM. Om de zorgverzekeraars scherp te houden is het belangrijk dat er voldoende dynamiek in die markt zit. Dat kan bijvoorbeeld door overstappende consumenten. Ook nieuwe of groeiende zorgverzekeraars die nieuwe producten in de markt zetten maken dat er meer dynamiek in de markt komt. Het helpt als er duidelijke en makkelijk te vergelijken producten zijn. Dat versterkt de concurrentiedruk tussen zorgverzekeraars. 
Toetredings barrière
Nu hebben de vier grote zorgverzekeraars, CZ, VGZ, Menzis en Achmea, zo'n 90 procent van de markt in handen. Volgens ACM zijn er sinds 2006 geen nieuwe zorgverzekeraars bijgekomen. Dit wordt mogelijk veroorzaakt doordat er te veel hindernissen zijn voor nieuwe aanbieders om de zorgverzekeringsmarkt te betreden. Dit kan veroorzaakt worden door hoge toetredingsbarrières. Daarnaast is bijna 70% van de verzekerden nog nooit overgestapt. Een mogelijke reden dat consumenten niet overstappen vormen de vele polissen, waarbij het onderscheid niet altijd even makkelijk te achterhalen is. Dan is het lastig voor consumenten om de beste keuze te maken, en op die manier de concurrentie tussen zorgverzekeraars te stimuleren.  ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!