Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onveilige pacemakers hebben update nodig

01-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hart monitor 930x520
Bijna een half miljoen pacemakers die mogelijk kunnen worden gehackt, krijgen een update. Het gaat om geïmplanteerde hartapparaten van St. Jude Medical, dat dit jaar werd overgenomen door Abbott Laboratories. Het is niet bekend hoeveel mensen in Nederland zo'n implantaat hebben. Dat wordt nu nagegaan, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). In de Verenigde Staten gaat het om 465.000 apparaten.
Cardioloog
De IGZ heeft maandag een melding over de kwestie gekregen van de fabrikant. De Belgische Gezondheidsinspectie coördineert voor Europa de update-actie. Volgens de IGZ legt de fabrikant contact met ziekenhuizen en wordt met patiënten met de betreffende pacemaker contact opgenomen. Patiënten kunnen ook contact opnemen met hun cardioloog.
Ander ritme
Volgens de Amerikaanse FDA, die de veiligheid van voedsel en medicijnen bewaakt, kunnen kwaadwillenden de slimme implantaten overnemen, zonder dat de drager dat weet. Zo kunnen ze de pacemaker bijvoorbeeld een ander ritme geven. Ook kunnen ze ervoor zorgen dat de accu sneller leegloopt dan de bedoeling is. Er zijn geen meldingen dat dit ook echt is gebeurd, benadrukt de FDA.
Update
Voor de update moeten patiënten naar een arts. Het duurt een paar minuten. Als het klaar is, kunnen de instellingen van het apparaat alleen worden aangepast als de drager daarvoor toestemming geeft. ANP

Meer over:

hart, pacemaker, hacken
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!