Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ontwijken hogere assurantiebelasting lastiger

07-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld_munten_10.jpg
Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) heeft samen met de verzekeringsbranche afspraken gemaakt om het ontwijken van de hogere belasting op verzekeringen zo veel mogelijk te voorkomen.
Naheffing
Zo wordt de verhoging (van 9,7 naar 21 procent) al per 1 januari (3 maanden eerder dan gepland) ingevoerd. Daarnaast heeft Weekers de mogelijkheid om naheffingen op te leggen als te veel mensen toch van het gaatje gebruikmaken om de assurantiebelasting tegen het lage tarief alvast voor een jaar vooruit te betalen.
Besparen
Weekers heeft dat dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten. VVD en PvdA spraken begin oktober af om de assurantiebelasting in 2013 te verhogen. Dat moet volgend jaar ruim 1,2 miljard euro opbrengen. Onmiddellijk stelden vergelijkingssites als Independer.nl dat consumenten tot 200 euro kunnen besparen door hun verzekering snel om te zetten van een maand- in een jaarbetaling.
Afspraken
Weekers kondigde toen al aan dat hij die mogelijkheid ging aanpakken, omdat het geld nodig is voor de begroting van 2013. Met het Verbond van Verzekeraars en andere brancheorganisaties heeft hij nu afspraken gemaakt die het 'anticiperen' op de belastingverhoging moeten verkleinen.
Klein Koninklijk Besluit
Dat neemt niet weg dat het wel nog steeds kan. Als te veel mensen gebruikmaken van het gaatje, laat Weekers via een zogeheten Klein Koninklijk Besluit een naheffing opleggen. De branche is daar bang voor, omdat het veel administratiekosten met zich meebrengt. De branche heeft daarom aan Weekers beloofd om de mogelijkheid om de belastingverhoging te ontwijken, niet actief aan verzekerden mee te delen.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!