Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ontslagvergoeding daalt

25-06-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4638049.jpg
De gemiddelde ontslagvergoeding die in sociale plannen wordt afgesproken, daalt. Dat concludeert werkgeversvereniging AWVN op basis van een inventarisatie van negentig sociale plannen die onlangs zijn afgesloten. De AWVN publiceert de resultaten van de inventarisatie in het blad Werkgeven dat donderdag is verschenen.
Als verklaring voor de daling noemt de AWVN het economisch klimaat. Maar ook de nieuwe kantonrechtersformule die voor de meeste werknemers lager uitvalt dan de oude, is van invloed. In de meeste sociale plannen die werkgevers en vakbonden afsluiten, wordt nog wel uitgegaan van de oude formule. Maar in ruil voor toepassing van de oude formule, accepteren de bonden vaak wel dat die wat naar beneden wordt bijgesteld.
De kantonrechtersformule is de berekening die kantonrechters hanteren om de hoogte van een ontslagvergoeding te bepalen. Daarbij kijken zij naar het salaris, het aantal dienstjaren en de leeftijd. De kantonrechters stelden de formule op 1 januari van dit jaar bij omdat zij hem niet meer bij de huidige arbeidsmarkt vonden passen.
Bij het opstellen van sociale plannen wordt in de meeste gevallen ook gekeken naar de kantonrechtersformule voor afspraken over de ontslagvergoeding. De vakcentrales lieten eind vorig jaar weten zich niet gebonden te voelen aan de nieuwe formule.
Van de negentig plannen waar de AWVN naar heeft gekeken, is in 76 gevallen de kantonrechtersformule als uitgangspunt genomen. In een derde daarvan werd de nieuwe formule gehanteerd.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!