Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Ontevredenheid over stadsverwarming

29 okt 2016
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
254 keer bekeken
verwarming930x520
In Nederland maken maar liefst 600.000 huishoudens gebruik van warmwatervoorziening . Lekker makkelijk want het wordt allemaal door je energieleverancier voor je geregeld en je hebt er geen omkijken naar. Dat dachten ook de bewoners van wijk de Reeshof in Tilburg. Totdat ze erachter kwamen dat er jarenlang te veel aan kosten werd berekend. Of toch niet?
Stadsverwarming in de Reeshof
De wijk Reeshof ligt in het westen van Tilburg en telt zo’n 16.000 huishoudens. Eind jaren zeventig zijn de eerste woningen in deze wijk gebouwd. In die tijd is er stadsverwarming aangelegd. Vanuit de Amercentrale wordt warm water gehaald. Dat gaat via een pompstation door een gigantisch leidingenstelsel naar de wijk, waarmee de huizen en het kraanwater verwarmd worden. Het is dus een gasloze wijk; je kunt niet op gas koken maar alleen op elektriciteit.
Stroom kun je afnemen van elke energieleverancier, maar voor warmte ben je afhankelijk van de stadsverwarming. Iedereen in de wijk de Reeshof is voor warmte afhankelijk van energiebedrijf Ennatuurlijk .
Aansluitbijdrage
De aansluitbijdrage is het tarief dat de warmteleverancier in rekening brengt om een woning aan te sluiten op het warmtenet. Door deze aansluiting kun je de woning verwarmen en gebruik maken van warm tapwater. Normaal gesproken wordt er, bij de bouw van je woning, eenmalig een bedrag in rekening gebracht bij de projectontwikkelaar. De projectontwikkelaar verrekent het vervolgens in de aankoopprijs van de woning. Ennatuurlijk, en haar rechtsvoorgangers, hebben echter voor enkele plaatsen in Noord-Brabant een andere constructie bedacht: een deel van de aansluitkosten wordt eenmalig in rekening gebracht en het resterende deel wordt in een periode van 30 jaar betaald.
Bewoners van de Reeshof wisten dit niet maar kwamen daar pas achter toen in 2012 hun energierekening gespecificeerd werd. Op de afrekening stond opeens ‘ kosten aansluitbijdrage: €153,71 per jaar inclusief btw’.
Volgens bewoner Frank Kastelijn zijn de bewoners nooit op de hoogte gebracht van de kosten. “Je hebt dus het deel van de aansluitkosten, die rechtstreeks in rekening zijn gebracht en een ander deel, in de vorm van een toeslag op de warmterekening. Dat is zonder medeweten van de bewoners in rekening is gebracht. Je bent dus op die manier een soort lening aangegaan voor dertig jaar. Als ik dat geweten zou hebben dan zou ik het meegefinancierd hebben in mijn hypotheek”.
Lening
Over die jaarlijkse bijdrage vraagt de leverancier gedurende 30 jaar ook nog eens rente en past het bedrag aan de inflatie aan. Daarmee is het dus een soort lening.
Er ontstaat grote commotie. Bewonerscomité Stichting Reeshofwarmte kaart het aan bij de gemeente en de energieleverancier. Zij krijgen geen gehoor en de stichting stapt, namens 1300 bewoners, naar de rechter en eist het te veel betaalde geld terug. Er staat heel wat op het spel, want de bewoners hebben naar eigen zeggen na 30 jaar 4.500 euro per huishouden extra betaald aan aansluitbijdrage. In totaal claimen ze minimaal 76 miljoen euro die ze onterecht betaald zouden hebben.
Rechtszaak
In Eindhoven speelt dezelfde zaak. Bewoners van de wijk Meerhoven hebben een rechtszaak gevoerd tegen Ennatuurlijk over de jaarlijkse aansluitbijdrage. De rechter stelde de bewoners in maart 2015 voor een deel in het ongelijk. Wel vindt de rechter het onterecht dat er rente is gevraagd en inflatiecorrectie is toegepast. De bewoners van Eindhoven gaan in beroep maar Stichting Reeshofwarmte kiest eieren voor z’n geld en Derk Jansen van Stichting Reeshofwarmte gaat in gesprek met Ennatuurlijk. Na maanden onderhandelen ligt er een deal op tafel die aan alle bewoners van de wijk wordt voorgelegd.
De deal
Stichting Reeshofwarmte is dus van koers gewijzigd. De bewoners moeten het voorstel voor 1 november ondertekenen. Als 70% van de bewoners voor stemt, is de rechtszaak van de baan.
De deal houdt onder andere in dat de bewoners na 3 jaar geen aansluitbijdrage meer hoeven te betalen en geen procedure erover kunnen aanspannen. De bewoners die jarenlang hebben betaald, zijn slechter af dan de mensen die pas net in de Reeshof wonen. Zij ontvangen namelijk geen compensatie voor de jaren die zij al hebben betaald. En er zijn bewoners die het onterecht vinden dat ze jaarlijks een bijdrage betaald hebben.
Naast de afbouw van de aansluitkosten krijgen bewoners, als ze deze deal ondertekenen, ook recht op afsluiting. Zij mogen zich van het warmtenet afsluiten voor een bedrag van 433 euro. Hiermee neemt de energieleverancier een voorschot op de herziening van de warmtewet. Het recht op afsluiting zal naar alle waarschijnlijkheid hierin opgenomen gaan worden.
Deal or no deal
Frank Kastelijn is, net als meerdere bewoners, tegen het voorstel. Hij lanceert een website onder de naam Neenatuurlijk . Sinds een paar jaar heeft hij zelf een milieuvriendelijke warmtepomp aangelegd en maakt dus geen gebruik meer van stadsverwarming. Jaarlijks betaalt hij nog wél kosten voor iets waarvoor hij geen gebruik meer van maakt. Maar afsluiten is alleen mogelijk wanneer je het contract tekent en dus afstand doet van je rechten.”Zonder de overeenkomst te tekenen kun je dus niet weg bij Ennatuurlijk”. Frank laat het er niet bij zitten en spant zelf een rechtszaak aan tegen de energieleverancier.
‘Vaste en toekomstgerichte oplossing’
Stichting Reeshofwarmte zegt dat de oplossing een vaste en toekomstgerichte oplossing is. De stichting heeft erg lang onderhandeld en ook getwijfeld over de groep die weinig tot geen profijt heeft. “Waar ik wel moeite mee heb gehad, is dat mensen die 30 jaar betaald hebben nu niets terugkrijgen. Dat was een breekpunt in de onderhandelingen. Er was geen ruimte. Ik heb toen de afweging moeten maken of ik 18% van de wijk (de bewoners die boos zijn) tevreden zou stellen of dat ik door zou gaan met deze deal die voor veel bewoners wel goed zou zijn”, zegt Derk Jansen.
Ennatuurlijk
"Het standpunt van Ennatuurlijk is dat nooit iemand te veel heeft betaald. Wij denken dat wij daar bij de rechter gelijk voor krijgen. Er is dus ook geen sprake van schadevergoeding of compensatie. Maar wij willen wel tevreden klanten. Wij wilden een gebaar maken en hadden met drie groepen mensen te maken: (1) mensen die in het verleden al alles betaald hebben, (2) mensen die nog minder dan 3 jaar moeten betalen en (3) mensen die nog meer dan 3 jaar moeten betalen."
 
Eerlijk?
"In alle eerlijkheid is het ook een kwestie van onderhandelen geweest, en van geld. We hebben samen de grens getrokken naar de toekomst toe. Er is geen sprake van compensatiegelden want dan zou er iets mis gegaan moeten zijn. Als mensen wél denken dat ze schade hebben geleden doordat ze teveel hebben betaald dan mag de rechter daarover beslissen. Iedereen is vrij om naar de rechter te gaan."

Meer over:

stadsverwarming

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

elex
elex10 nov 2016 - 11:01

Gisteren een schrijven in de brievenbus gehad dat ik een formulier moet ondertekenen om met de afbouwregeling akkoord te gaan betreffende aansluitkosten warmtenet in Breda.Ik woon op twee maanden na 3 jaar in dit complex en dat betekent dan dat ik in 2032 pas niet meer hoef te betalen. Ik ben 62 hopelijk ben ik er dan nog. Maar mijn vraag is waarom moet ik dit onderteken??? En waarom moet ik tot 2032 betalen? 

sibora
sibora30 okt 2016 - 20:17

Breda ; Zelf kwam ik er achter dat ik meer vastrecht betaalde dan een ander , het bleken die aansluitkosten te zijn.  het gedonder begon , toen het vastrecht van normaal in een klap naar ongeveer 700 gulden ging, maar we kregen de eerste jaren korting !! toen heb ik gezegd ; we krijgen korting op jatwerk ? Maar het was nog niet genoeg ;er kwam huur aflever set warmte van 87 euro. Dus 30 jaren aansluitkosten betaald, en als dank ? kwam daar die 87 euro er weer bij. maar ja die warmtewet niet meer dan anders, laat me niet lachen.Vele jaren terug heb ik een reporter van dagblad de stem in huis gehad over die wijkverwarming , ik maakte kenbaar dat een buurman een zolder vol rapporten had over de wijkverwarming , ook bij die is ze langs geweest , En wat kregen we te lezen helemaal niets !! hoe zou dat komen ? lange vingers toen Essent ? We wisten te veel ! het mocht schijnbaar niet in de stem komen. Ik neem toch aan ? dat als je een huurder bent , dat het in een huis moet zitten, maar niet dat een huurder de aansluitkosten moet betalen , vastrecht is een andere zaak ,Die wijkverwarming hadden ze nooit uit moeten vinden , dat is de grootste flop van de gemeente , maar ze hebben er goed geld mee verdiend toen ze er vanaf wilden !

kassappels
kassappels30 okt 2016 - 9:57

Het is duidelijk dat een grote groep geen enkel voordeel heeft bij deze deal. Jammer dat daar zo luchtjes over wordt gedaan. Ik zal dan ook niet tekenen, maar ga voor de schadevergoeding. Ennatuurlijk moet dan ook maar aankloppen bij zijn rechtsvoorgangers en aandeelhouders van de rechtsvoorgangers (waren dat niet bv de Provincie Noord-Brabant en enkele gemeenten waaronder Tilburg??). Zij hebben zich rijk mogen rekenen bij de verkoop van Essent.
Daarnaast wil ik ook aandacht voor het volgende: schijnbaar heeft Ennatuurlijk zijn administratie niet op orde. De reden: op de jaarafrekening staat de datum waarop de aansluitkosten eindigt. In ons geval was dat op 1-1-2018 terwijl dit bij onze beide buren 1-1-2017 was. Terwijl de huizen in hetzelfde jaar zijn afgeleverd. na telefonisch contact en email is nu geregeld (en bevestigd|) dat onze aansluitkosten ook per 1-1-2017 eindigt. We hebben dit ook gemeld facebook bij Neenatuurlijk en daarbij hebben we 1 reactie gekregen van een ander waar dit ook bij speelde. Zij hebben het tussentijds ook gecorrigeerd.
ADVIES: CONTROLEER DE BEËINDIGING AANSLUITKOSTEN OP UW JAARAFREKENING EN VERGELIJK DIT MET UW BUREN. Dit levert mogelijk meer voordeel op dan de deal met Ennatuurlijk.

HB13
HB1330 okt 2016 - 9:09

Cruciale vraag is aan "Stichting Reeshofwarmte  ( waarom bewonerscomité 1300 bewoners want de rest is niets gvraagd ) . Je beweert dat een rechtszaak lang op zich laat wachten . In wijk Meerhoven ( Eindhoven) had men ook een rechtszaak maar was op andere gronden ) Zij beraden zich overigens nog op vervolgstappen. Individueel duurt een rechtszaak ook nooit lang en een kort geding kan altijd. Oproep aan gemeenteraad om deal ongedaan te maken omdat er geen notaris bij is betrokken en uitslag deelnemers aan opgedrongen wurgcontract discutabel is ( niemand kan beoordelen of het eerlijk gaat ) . Ennatuurlijk stuurt  dag voor de uitzending een brief waarin beweert wordt dat 65% van de getekende contracten binnen is.

HB13
HB1330 okt 2016 - 8:57

Oproepaan een ieder die getekend heeft. Meld zo snel mogelijk - VOOR 1 november - datu misleid bent en uw stem ongedaan wil maken. Maak een print voor u zelf metdatum en tijdstip. De deal is volkomen onrechtmatig. Stichting Reeshof warmte (en deelnemende partijen) hebben niet vooraf gepeild wat men wilde afspreken ineen deal.. De rechtszaak moet door gaan en dat hoeft echt niet lang te duren.Eventueel kort geding. Mensen die jarenlang al hebben betaald hoeven niets meerte betalen aan aansluitbijdrage en moeten teveel betaald geld terug krijgen. Opde vraag of de directeur begreep waarom de mensen tegen waren antwoordde hijpositief. Hij weet niets van een eerder zogenaamd contract in het verleden.Welnu de belanghebbende bewoners ook niet. Onrechtmatige daad is strafbaar.Oproep aan alle bewoners om hun geld terug te vragen als zij teveel hebbenbetaald. Dat kan via een procedure. Niemand ( Stichting Reeshof Warmte zegt datzij dat wel kunnen - heeft inzage in het aantal jastemmers voor de deal. Omdat zijdeelnemende partij zijn is dat ook onrechtmatig. Elke bewoner moet dat kunneninzien. Feitelijk kan het alleen via een notaris. Die zou dat ook nooit doenomdat de overeenkomst een opgelegd wurgcontract is. Ennatuurlijk is bang voorrechtszaak . Ik heb beetje medelijden met de directeur die zich geen raad wistop vragen van Brecht van Hulten. Jammer dat er geen gelegenheid was voor allevragen die bewoners hebben. Het moet zo snel mogelijk tot schadevergoedingkomen. Onbegrijpelijk dat de wethouder ( gemeenteraad ) niet heeft ingegrepenmaar zij waren blij dat mensen niet meer zouden mopperen en bezwaar zoudenmaken. Ook gemeente en Essent hebben een hele dubieuze rol maar wassen hunhanden in onschuld. Stel u wil naar een andere provider betaalt u dan ook€423,-- afsluitkosten?  Ze moesten zich schamen zoveel geld voorafvalwater van een kolencentrale ( in bezit van ESSENT ) wat zij niet mogenlozen op de Amer vanwege milieu. Menzen, Ze zijn blij dat ze dat kwijt kunnen.Los van alles is de uitspraak in Eindhoven helemaal niet bindend. De situatiein Reeshof is anders. De ouderdom woningen telt ook niet maar hoelang u alheeft betaalt is belangrijk. Zelfs uw ketel wordt nooit onderhouden en is allang afgeschreven en niet energiezuinig. De deal met EEN stroomleverancier omzogenaamd nog meer voordeel te krijgen is concurrentievervalsing en niettoegestaan.  Bel onmiddelijkde klantenservice van Ennatuurlijk op telefoonnummer 085-2734567 en zeg dat jegebruik wilt maken van de wettelijke afkoelperiode en afziet van deovereenkomst. Vergeet hierbij niet een schriftelijke bevestiging tevragen. Stuur daarnaast een mail via hun webformulierzodat je altijd kunt laten zien wanneer je het hebt doorgegeven.

1 Reactie
rianne smarius
rianne smarius3 nov 2016 - 22:04

Zijn we nu te laat, of kan je handtekening nog terug draaien. Wij zitten niet in de reeshof, maar in quirijnstok. Hebben wel het zelfde probleem,

Nieuwsbrenger
Nieuwsbrenger29 okt 2016 - 22:37

Mijn in ziens heeft de rechter die deze zaak heeft beoordeeld volkomen gefaald. en wel omdat hij voorbij is gegaan, aan de vraag wat de totale aansluitkosten zijn geweest. Immers alleen op gronde daarvan kan worden geconstateerd, op wat voor een percentage de bijdrage der aansluit- onkosten is gebaseerd. Een gegeven dat de basis had moeten vormen, van het bedrag dat men jaarlijks had moeten betalen. Maar waar men helaas ook geen kennis van heeft genomen. Daardoor is het systeem der bodemloze put ontstaan, dat door de rechterlijke macht in stand wordt gehouden. Ook de advocaten der gedupeerden zijn ernstig tekort geschoten, door in het verweer dat niet ter sprake te brengen. A.J.v.Himbergen.