Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onterechte kosten en vreemde regels in huurcontracten

02-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3344 keer bekeken
  •  

Vreemde regels in huurcontracten komen nog regelmatig voor, zoals niet in muren mogen boren, geen muziek mogen afspelen of een logeerverbod. Uit onderzoek van de Woonbond blijkt dat er vaak onterechte kosten worden gevraagd en dat er regelmatige vreemde bepalingen of voorwaarden in de huurcontracten staan.

Uit onderzoek van de Woonbond komt naar voren dat bij ruim 32 procent van de 575 respondenten contract- of administratiekosten wordt gevraagd, terwijl dit helemaal niet mag. Dit geldt ook voor sleutelgeld (20 procent), verhuurkosten (19 procent), inschrijfkosten (19 procent), waarborgsom van drie keer de huur (13 procent) en bemiddelingskosten (12 procent).

Vreemde voorwaarden

Er worden niet alleen onterechte kosten gevraagd, ook staan er regelmatig vreemde bepalingen of voorwaarden in huurcontracten. Volgens de Woonbond is dat bij 80 procent van de huurders het geval.

Van de huurders geeft 19 procent aan een verbod op samenwonen/medehuur te hebben en is er voor 10 procent een boorverbod. Zo’n 7 procent geeft aan een muziekverbod te hebben en ruim 6 procent heeft een logeerverbod. Dat is opmerkelijk, omdat de verhuurder deze voorwaardes niet in het contract mag zetten.

Onterechte kosten

Caroline Kok is zo’n huurder waarbij kosten werden gevraagd terwijl dat helemaal niet mocht. Toen ze met haar man vanuit Engeland naar Nederland ging verhuizen, zocht ze dringend een huurwoning. Uiteindelijk heeft ze die gevonden en er met plezier gewoond, totdat ze het contract wilde opzeggen. Ze hadden een tijdelijk huurcontract van twee jaar voor de huurwoning, maar toen ze het contract wilde opzeggen begon de verhuurder moeilijk te doen. Ze mocht namelijk pas na twee jaar het contract opzeggen en als ze dat toch eerder wilde doen, moest ze 2600 euro betalen.

Wat de verhuurder van Caroline heeft gedaan mag niet. Een tijdelijk huurcontract mag je eerder opzeggen, het vragen van 2600 euro mag dus al helemaal niet. Caroline heeft de verhuurder laten weten dat ze het geld niet gaat betalen. Volgens Marcel Trip van de Woonbond is dat de juiste manier, want als de verhuurder het hier niet mee eens is zal hij naar de rechter moeten stappen. De rechter zal dan zien dat de regels in het contract verboden zijn.

Wat kan je doen?

Staan er vreemde voorwaarden in jouw huurcontract? Met de Huurcontract-check van de Woonbond kun jij je huurcontract laten toetsen op regels die niet mogen.

In steden als Groningen en Rotterdam is er de verhuurdersvergunning. Deze verhuurdersvergunning zorgt ervoor dat wanpraktijken, zoals het ten onrechte in rekening brengen van bemiddelingskosten, aangepakt wordt. Als een huurder een klacht heeft over een verhuurder, kan de huurder naar de gemeente toe om een klacht in te dienen. Als er veel klachten over de verhuurder binnenkomen, dan gaat de gemeente een gesprek aan met deze verhuurder en geeft eventueel een waarschuwing. Na een paar waarschuwingen zal uiteindelijk de verhuurdersvergunning ingetrokken worden. De minister van Binnenlandse Zaken is er mee bezig om deze verhuurdersvergunning in meerdere steden op te starten.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!