Kassa

Onterecht een parkeerbon gekregen?

17-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Parkeerbon achter je voorruit weggewaaid onder de stoel, en toch een bon? Uit noodweer op een invalidenparkeerplaats gestopt en toch een bon? Even geld wisselen voor de meter en toch een bon?
In de Verlenging werd de kennis van het publiek getest: hoeveel kans maak je bij de rechter om je parkeerboete ongedaan te krijgen? Bekijk de antwoorden!
Het gebeurt regelmatig dat mensen het gevoel hebben volkomen onterecht een naheffing parkeerbelasting of een parkeerbon te krijgen. Uit de praktijk blijkt dat een bezwaarschrift vaak wordt afgewezen door gemeente of CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau). Wat dan rest is de gang naar de rechter, maar deze lijkt ingewikkeld, duur en zinloos. Is dat ook zo?
Meer dan 50% krijgt gelijk bij de rechter
“Zinloos? Helemaal niet” zegt Bert Bongers, belastingadviseur en schrijver van het boekje ‘Parkeerbon? Nee dank u!’ Hij onderzocht 270 gevallen in de bestaande rechtspraak en daaruit bleek dat in meer dan 50% van de gevallen, de automobilist alsnog gelijk krijgt bij de rechter. De meeste zaken die Bongers onder de loep heeft genomen hebben betrekking op laden/lossen situaties, overmacht en onduidelijke parkeersituaties.
Veel fouten en onterechte boetes
Clemens Meerts, jurist en gespecialiseerd in verkeersboetes, bevestigt dat het zinvol is om de moeite te nemen om in beroep te gaan. Volgens hem worden er veel fouten gemaakt en regelmatig onterechte boetes uitgeschreven.
Geen dure advocaat nodig
Duur hoeft het niet te zijn, want u heeft geen advocaat nodig. U kunt zelf een brief schrijven om in beroep te gaan. Wel moet u € 38, - griffierecht betalen, maar dat krijgt u terug als u wint.
Niet ingewikkeld, kost wel moeite
Wat kunt u doen als u een onterechte bon heeft gekregen?
- zoek parkeerwachter en leg de situatie uit
- verzamel bewijs (maak direct foto’s, zoek getuigen, bewaar parkeerbon of vrachtbrieven)
- teken bezwaar aan bij gemeente of officier van justitie, zie onderstaande voorbeeldbrief.
Als uw bezwaarschrift wordt afgewezen, kunt u in beroep gaan bij de rechter. Schrijf opnieuw een brief (zie voorbeeldbrief) en voeg toe:
-  kopie bezwaarschrift gemeente/officier van justitie
-  kopie uitspraak op bezwaarschrift
Meer informatie:
- Meer informatie over hoe in de rechtspraak wordt omgegaan met parkeerbelastingzaken
- Meer informatie over parkeerbonnen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!