Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ontbinden koopcontract bij levensbedreigende ziekte?

20-01-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
381 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Mag je met een levensbedreigende ziekte van de aankoop van een nog te bouwen appartement af? Of is een boete van 5% van de koopprijs (19.250,- euro!) dan terecht?
Begin 2006 heeft Peter van Dijk een appartement gekocht in Rotterdam. Het gaat om een nieuwbouwcomplex aan het water dat over een jaar of drie opgeleverd zal worden. Maar in het najaar 2006 krijgt Peter Dijk vreselijk nieuws te horen. Er is uitgezaaide prostaatkanker bij hem geconstateerd die niet te genezen is. Volgens de artsen heeft men met deze aandoening gemiddeld twee tot drie jaar te leven. Half november heeft hij de projectontwikkelaar dan ook laten weten dat hij van de koopovereenkomst af wil door deze compleet gewijzigde omstandigheden.
Eind december heeft de projectontwikkelaar voorgesteld dat de overeenkomst kan worden ontbonden tegen een boete van 5% van de koopsom in verband met zijn levensbedreigende ziekte (normaal gesproken is die boete 10%). Dat betekent dat Peter ruim € 19.000 euro zou moeten op hoesten voor niets, naast alle zorgen en ellende die de ziekte met zich meebrengt. Alleen als zijn dokter de beperkte levensverwachting op schrift wil geven, wil de projectontwikkelaar de boete intrekken.
Na in totaal twee maanden heeft Peter van Dijk nog steeds geen duidelijkheid gekregen. Hij wordt van het kastje naar de muur gestuurd en daarbij niet altijd even vriendelijk te woord gestaan. Het heeft het gevoel dat de centen boven de dood gaan. Toen is Kassa maar eens gaan bellen, want het is toch een situatie van overmacht waarin het onredelijk en ook onmenselijk is om geld te eisen?
De projectontwikkelaar heeft Kassa laten weten dat de koopovereenkomst kosteloos zal worden ontbonden op grond van de zeer schrijnende situatie waarin meneer Van Dijk verkeert. Gelukkig kan Peter zijn resterende tijd nu aan andere dingen besteden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!