Kassa

Ontbijtweek legt nadruk op gezond eten

03-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Nationaal Schoolontbijt 930x520
Gezond ontbijten is geen kunst! Dat is het thema van het vijftiende Nationale Schoolontbijt. Vanaf maandag gaan op 2900 basisscholen ruim een half miljoen kinderen samen aan tafel om de eerste maaltijd van de dag te nuttigen. Ook in 265 gemeentehuizen en drie musea wordt ontbeten tijdens deze landelijke actie, die tot en met vrijdag duurt.

Opening in het Rijksmuseum

De opening van het Nationale Schoolontbijt is maandag in het Rijksmuseum in Amsterdam. De tafel staat gedekt in de eregalerij onder de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Zangeres Miss Montreal zorg voor de muziek. Een ander hoogtepunt is het traditionele Binnenhofontbijt op woensdag. Kinderen ontbijten dan met Kamerleden in de Gouden zaal van het Mauritshuis in Den Haag.

Scholier zonder ontbijt de deur uit

Het aantal scholieren dat pas na een ontbijt de deur uitgaat is de laatste jaren toegenomen. In 2008 ontbeet 80 procent van de basisscholieren, vorig jaar was dat 90 procent. De extra aandacht voor de ochtendmaaltijd is nog steeds nodig, zegt woordvoerder David de Bruijn. ,,We waren heel erg gefocust op ontbijten voordat je de deur uitgaat. Nu ligt de nadruk op gezond eten", zegt hij.

Ontbijtpakket

De deelnemende scholen krijgen allemaal een ontbijtpakket dat is samengesteld door bakkers en enkele supermarktketens. In het pakket zitten verschillende soorten brood, zoet en hartig beleg, yoghurt, groente, fruit, melk en thee. ,,De samenstelling moet passen in een gezond voedingspatroon. Dus minder zout, suiker en vet", aldus De Bruijn.

Koningsontbijt geen concurrent

Sinds enkele jaren is er ook het Koningsontbijt, de start van de jaarlijkse Koningsspelen. Een concurrent? ,,Nee, beslist niet", zegt De Bruijn. ,,Beide evenementen hebben dezelfde insteek, namelijk gezond ontbijten. Maar bij ons ligt de nadruk meer op educatie."

Opbrengst

De opbrengst van de ontbijtweek gaat dit jaar naar het Jeugdcultuurfonds, dat kinderen uit gezinnen met een laag inkomen toch kunst, cultuur en sport laat beleven. Elke burgemeester die aan het schoolontbijt meedoet betaalt zelf voor zijn ontbijtje. Dat geld gaat in de pot voor het goede doel. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

gerard van tol
gerard van tol3 nov. 2017 - 13:41

Jammer van al dat werk, straks lage BTW naar 9% en dus zullen een groot aantal minima niet anders kunnen dan te bezuinigen op eten, dat wordt gewoon te duur.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!