Kassa

Ontbijten voor een prikkie: waar doe je dat?

09-02-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1462 keer bekeken
  •  
195x90_ontbijt_01.jpg
Een croissant, een broodje kaas, een jus en koffie of thee. Bij steeds meer bedrijven kun je voor €1 tot €4,50 terecht voor een ontbijt. Krijg je waar voor je geld? Kassa ging samen met topkok Pierre Wind negen keer ontbijten. Pierre proeft en beoordeelt het ontbijt van McDonalds, HEMA, Intratuin, Burger King, IKEA, La Place, Bakker Bart, Esso en Shell in de omgeving van Den Haag. De prijs-kwaliteitverhouding is heel verschillend.
Duur en niet lekker
Ook het ontbijt van de fastfoodketens krijgt een slechte beoordeling. De Burger King en McDonalds zijn in verhouding met de andere ontbijtjes best duur. Je betaalt tussen de €3 en €4,50 en het eten is vaak vet, niet lekker en van slechte kwaliteit. Bij de Burger King komt bijna al het eten (de caloriebom van een ontbijtburger, de wrap of de tosti-burger met frisbee-ei) uit de magnetron. Zelfs de poffertjes! Hierdoor zijn het net knikkers: hard en uitgedroogd. De koffie smaakt volgens Pierre Wind naar "uilenzeik". McDonalds scoort niet echt beter. De McMuffin is een vette hap en de croissant is geplet en uitgedroogd. Je kunt er beter paneermeel van maken. Enige lichtpuntje is de verse bonenkoffie van McDonalds, die smaakt lekker. Lees hier de reactie van McDonalds op onze steekproef.
€1 ontbijt
De HEMA en IKEA zijn het goedkoopst. Zij serveren voor slechts €1 een compleet ontbijt.  Bij de HEMA krijg je een kop thee of koffie, croissant met losse jam en een baguette met omelet en bacon. Pierre Wind vindt het jammer dat de HEMA koude koffie en een koud ei serveert. Als ze warm waren geweest, was de HEMA hoger geëindigd. Bij IKEA krijg je een vol bord door veel kleine losse dingetjes (koffie/thee, croissant, wit/bruin mini-pistoletje, gekookt ei, plakje kaas, kuipje jam en bio margarine). Als je jus d'orange wilt bestellen betaal je €1,75 voor een flesje (verse) sap. Het eten is van matige kwaliteit, maar voor een waanzinnig lage prijs. Je krijgt er een zaal vol gezellige gesprekken bij cadeau. Eén uur voor openingstijd van het Zweedse warenhuis zit 80% van het restaurant vol. De vaste gasten praten geanimeerd met elkaar. Het lijkt wel een soos.
La Place
Wie gaat voor een smakelijk ontbijt moet naar La Place. Hier kun je voor €3,95 uit zeven verschillende dingetjes kiezen. Pierre Wind is enthousiast over het eten: het brood, de kaas, de jam en brie smaken allemaal lekker. Het enige minpuntje is het gebakken ei dat koud en vettig is. Dat ei ligt al een half uur te wachten op een klant. La Place heeft kwalitatief het beste eten, maar is een stuk duurder dan Bakker Bart.
Bakker Bart
Het ontbijt van Bakker Bart is de absolute topper in deze steekproef vanwege de goede kwaliteit voor een zeer scherpe prijs. Voor €2,50 krijg je een vers (wit of bruin) broodje met een overleden plakje kaas en een prima croissant met de beste jam (jam mag wat meer zijn) van alle ontbijtjes. Ook krijg je een royale kop thee of koffie van okay-kwaliteit en een goed glas verse jus d'orange (helaas een tikje waterig, omdat de verkoopster vergeten is de jus in de karaf door te roeren voor het serveren).
Verbeterpunten
Toch ziet Pierre Wind nog een aantal simpele verbeterpunten. In veel zaken worden er menselijke fouten gemaakt, zoals niet goed afgebakken broodjes. Ze zijn nog wit en niet knapperig. Of de verse jus is niet doorgeroerd. Zorg ook voor hete koffie en warme eieren en serveer niet van die mini-eitjes. Met het beter instrueren van het personeel kan het gemiddelde ontbijt een stuk verbeteren. De topkok is verbaasd over de grote verschillen in prijs en kwaliteit. Er valt voor de consument echt iets te kiezen in deze ontbijtoorlog en er is voor elk wat wils.
Uitslag Kassa ontbijttest GOED
- Bakker Bart €2,50: beste prijs-kwaliteit verhouding, alles vers.
- La Place €3,95: beste kwaliteit eten, meeste keuzemogelijkheden, maar relatief duur. VOLDOENDE
- Ikea €1: matige kwaliteit, maar waanzinnig lage prijs en een zaal vol gezelligheid. Gratis koffie, gezellige sfeer.
- Hema €1: eten is op zich van prima kwaliteit, jammer dat het ei en de koffie niet warm waren. Geen keuzemogelijkheid. MATIG
- Intratuin €2,95: Verkeerd afgebakken brood, miniformaat ei en geen lekkere kaas van matige kwaliteit voor matige prijs. SLECHT
- McDonalds €4,50: duurste ontbijt en alleen de koffie smaakt lekker.
- Burger King €3,00 of €4,00: ontbijtburger is caloriebom en je bent misselijk als je hem opeet. De tosti-burger smaakt vreselijk. Taai 'trekdrop' broodje met vieze ham en een frisbee-ei. Bijna alles uit de magnetron!
- Shell €1,50: harde croissant, zacht laf broodje kaas en een mini-flesje jus. Geen aanrader.
- Esso €2,45: een droge croissant en slechte automatenkoffie en jus (vier cl) uit een flesje (Appelsientje).
Shell en Esso
Pierre Wind is niet positief over de ontbijtjes op het tankstation. Esso serveert op 60 van de circa 300 Esso-tankstations het ontbijtaanbod voor €3. Dan krijg je koffie, een flesje sinaasappelsap (Appelsientje), een croissant of een chocoladecroissant. Het oordeel is vernietigend. De croissant is overleden, uitgedroogd. Er zit smaak noch kraak aan en je krijgt slechte automatenkoffie. Je kunt beter doorrijden op de snelweg in plaats van stoppen. Ook het Shell-ontbijt van Deli2go voor €1,50 is slecht. De croissant is hard en uitgedroogd. Het broodje kaas is laf en het flesje jus is minimaal. Geen aanrader.
Let op!
De HEMA heeft ook filialen waar je alleen eten en drinken kunt kopen. Deze filialen zijn qua formule te vergelijken met een AH-To-Go. Het ontbijt hier kost dan ook geen €1 maar €1,50.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!