Naar aanleiding van acht meldingen van ernstig oogletsel na ooglaseringen is de Inspectie voor de Gezondheidszorg een onderzoek begonnen naar de kwaliteit van ooglaser-behandelingen. Uit dit onderzoek blijkt dat er vaak onnodige infecties optreden.
Jaarlijks laten ongeveer 19.000 Nederlanders hun ogen laseren. Op de behandelingen zelf heeft de inspectie niets aan te merken. Echter doen de klinieken niet genoeg om onnodige infecties te voorkomen.
Volgens de Inspectie heeft dit te maken met meerdere factoren, waaronder de hygiëne die wordt toegepast op de instrumenten die worden gebruikt voor de ooglaseringen. Regelmatig komt het binnen klinieken voor dat instrumenten niet goed gesteriliseerd en schoongemaakt worden.
Ook het personeel is vaak niet voldoende onderlegd, waardoor de richtlijnen voor de infectiepreventie niet goed worden nageleefd. Bij zeven van de acht meldingen van ernstig oogletsel na ooglasering was hygiëne een van de oorzaken van het letsel.
46 Klinieken in Nederland die ooglaseringen uitvoeren hebben een vragenlijst voorgelegd gekregen. Hierna zijn 24 van deze klinieken bezocht. Bij drie van deze klinieken schiet de zorg zelfs na tweede inspectiebezoek te kort. Er zullen sancties worden opgelegd als na het derde inspectiebezoek blijkt dat deze zorg nog steeds niet verbeterd is. In dit geval zou het IGZ de klinieken kunnen sluiten.
De drie klinieken waar het hier om gaat zijn: Kloes Optiek Eyeclinic in Beverwijk, het Medisch Centrum Rotterdam Kralingen en Laser Company in Hoofddorp.
Er zijn ook veel Nederlanders die hun ogen laten laseren in het buitenland, waarbij Turkije een favoriet is. De klinieken daar zijn nog niet onderzocht door de IGZ.
Zelf denkt de inspectie dat het nog erger is gesteld met de klinieken dan tot nog toe uit de onderzoeksrapporten blijkt, omdat niet alle mensen die een infectie oplopen na een behandeling dit melden. Dat is de reden dat de Inspectie besloten heeft een nieuw onderzoek te starten in de 46 klinieken. In de tussentijd wordt er van de klinieken verwacht dat ze een goed plan van aanpak maken om de infectiepreventie conform de richtlijnen te gaan doen.