Kassa

Online shoppen blijft onverminderd populair

  •  
24-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
webshop webwinkel online shoppen 930 520

Nederlanders zullen naar verwachting vaker online hun aankopen doen, zo blijkt uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Het instituut concludeert dat consumenten vaker dan voor 2020 naar online bestelmogelijkheden zullen grijpen.

De aanschaf van boodschappen online blijft na de pandemie naar verwachting gelijk aan het niveau van vorig jaar en 2020. De thuisbezorging van maaltijden zal wel iets afnemen ten opzichte van de crisisjaren.

Coronamaatregelen

Geholpen door de coronamaatregelen, zoals sluitingen van winkels en horeca, nam het online kopen van producten in 2020 met 41 procent toe op jaarbasis. Online boodschappen doen steeg gedurende de pandemie met 58 procent. Volgens de onderzoekers blijft deze trend. Daardoor besparen Nederlanders in doorsnee zo'n 10 tot 14 kilometer uit aan ritjes naar de supermarkt en andere levensmiddelenwinkels.

Gemiddeld legden Nederlanders door het online kopen van kleding, schoenen en accessoires jaarlijks ongeveer 27 kilometer per persoon minder af. De onderzoekers van het KiM verwachten dat e-commerce ook in de nabije toekomst niet tot heel grote veranderingen in de mobiliteit van personen zal leiden.

Effectievere pakketbezorging

Verder meldt het KiM dat het bezorgen van pakketten door de grotere drukte steeds effectiever gebeurt. Per pakket worden gemiddeld minder kilometers gereden. En omdat mensen meer thuiswerken worden pakketten ook vaker succesvol in ontvangst genomen.

Volgens de onderzoekers kan de bezorging van pakketten nog effectiever worden als gebruik wordt gemaakt van zogeheten hubs en afhaalpunten. Ook samenwerking tussen de pakketdiensten kan tot meer effectiviteit leiden.

Bron: KiM/ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!