Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Online plaatsen winkeldieven slechte zaak'

29-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
winkelen_metvrouwinhetplaat_01.jpg
Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) moet waken voor de gevaren en consequenties van het online plaatsen van foto's van vermeende winkeldieven door ondernemers en burgers. Niet alleen is het verspreiden van beelden van verdachten in strijd met de privacy, verdachten blijken aanzienlijk lagere straffen te krijgen nadat zij digitaal aan de schandpaal zijn genageld. Dat zegt de Bond van Wetsovertreders (BWO) dinsdag.
Meer ruimte voor cameratoezicht
Aanleiding voor de waarschuwing, is een oproep van brancheorganisaties Bovag en Detailhandel Nederland maandag aan Teeven om haast te maken met een wetsvoorstel om de mogelijkheden voor cameratoezicht door particulieren te verruimen.
'Verruiming is tegen de wet'
Volgens BWO-voorzitter Pieter Vleeming loopt het gebruik van camerabeelden bij de opsporing van verdachten de spuigaten uit. ,,Iedereen plaatst maar foto's online. Het is niet aan burgers maar aan politie en justitie om verdachten op te sporen. Verdere verruiming van de inzet van camera's is in strijd met onze privacywetgeving en strafrecht."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!