Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Online je gegevens verwijderen? Zo benut je het recht op vergetelheid

15-07-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
15182 keer bekeken
  •  
tablet scrollen werk privacy 1127
Google, websites waarop je inlogt, verzekeringsmaatschappijen… Zonder dat je erbij stilstaat, zijn er tal van partijen die gegevens van jou verzamelen. Als je dat niet prettig vindt, kun je gebruik maken van het recht op vergetelheid, zodat informatie wordt verwijderd. Hoe steekt dit in elkaar? En wanneer kun je er een beroep op doen?
Sinds mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht, die jou meer privacyrechten geeft. Is er geen goede reden (meer) voor een partij om je persoonsgegevens nog langer te verwerken? Dan moet deze organisatie jouw gegevens wissen als je dat vraagt. Je hebt namelijk ‘recht op vergetelheid’, dus dat de betreffende partij je letterlijk vergeet.

Wanneer geldt het recht van vergetelheid? Het gaat om situaties waarin:

- De gegevens niet meer nodig of relevant zijn
- Je toestemming voor gebruik hebt teruggetrokken
- Je bezwaar hebt gemaakt tegen de verwerking
- De organisatie de persoonsgegevens onrechtvaardig verwerkt
- De wettelijk bepaalde bewaartermijn is verlopen
- Betrokkene jonger is dan zestien jaar en de persoonsgegevens zijn verzameld via een website of app
Goed om te weten: je kunt een vergeetverzoek niet uitvoeren namens iemand anders. Je moet het dus echt zelf doen. Ook moet je hiervoor ouder zijn dan 16 en niet onder curatele zijn gesteld.
Om duidelijker te maken hoe je een beroep op het recht op vergetelheid kunt doen, beschrijven we hieronder een aantal voorbeelden.

Jouw data bij een verzekeringsmaatschappij

Stap je op bij een verzekering? Dan kun je vriendelijk verzoeken om data die over jou is bewaard te verwijderen middels een vergeet mij-verzoek. Je gegevens zijn op dat moment niet meer nodig. Bij zo’n verzoek hoort dat de verzekeringsmaatschappij in actie komt en derde partijen, aan wie ze jouw persoonsgegevens hebben verstrekt, ook laat weten dat zij die gegevens moeten wissen.

Recht op inzage

Je kunt ook eerst nog opvragen wat er zoal over jou bewaard is gebleven en je toe laten sturen, mocht je dat interessant vinden. Dit wordt ook wel het recht op inzage genoemd. Hiervoor mogen geen kosten in rekening worden gebracht. Dit recht geldt uiteraard niet alleen voor de verzekeraars uit dit voorbeeld. Alle organisaties die over je gegevens beschikken, moeten meewerken aan het recht op inzage.

Hoe vraag je 'recht op vergetelheid' aan?

Wil je dat een verzekeraar of een andere organisatie je persoonsgegevens verwijdert? Sommige websites zijn goed voorbereid op het vergeetrecht en hebben een online formulier ervoor beschikbaar of je kunt een speciaal telefoonnummer bellen. Is dit niet het geval dan kun je schriftelijk een beroep doen op het vergeetrecht, via een brief of e-mail. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft deze voorbeeldbrief opgesteld die je als basis voor je tekst kunt gebruiken. Deze autoriteit is bij wet aangesteld voor toezicht op het correct verwerken van persoonsgegevens.

Ontgooglen? Houd hier rekening mee

Zoekmachine Google is een grootmeester in het verzamelen en tonen van gegevens. Misschien ook wel die van jou. Voor je in het kader van het vergeetrecht jezelf laat ‘ontgooglen’, moet je wel met een paar dingen rekening houden. Zo biedt Google als zoekmachine enkel een verwijzing naar de website waar de informatie op te vinden is. Als je de zoekresultaten laat verwijderen bestaan ze op die plek dus nog wel, alleen kun je ze via Google niet meer vinden.
Wil je informatie écht helemaal laten verdwijnen? Begin dan bij de bron, de website waar je naam of andere info over jou staat. Als die gegevens niet meer relevant zijn, moet de sitebeheerder aan de slag en de info weghalen. Voor Google is dit nog weleens een vereiste: zolang de bron gegevens niet heeft weggehaald, blijft de zoekmachine een resultaat tonen.

Speciaal Google-formulier

Wil je je gegevens uit de zoekresultaten verwijderen? Maak dan gebruik van dit Google formulier. Geef per zoekresultaat aan waarom de pagina over jou gaat en waarom de opname van deze website als zoekresultaat verouderd, irrelevant of anderszins bezwaarlijk is.
Als gevolg van het vergeetrecht lees je soms na een zoekopdracht bij Google weleens: 'Sommige resultaten zijn mogelijk verwijderd op grond van Europese wetgeving inzake gegevensbescherming.' Iemand heeft dan met succes gebruik gemaakt van het recht op vergetelheid.

Soms geldt het recht op vergetelheid niet

Je kunt niet altijd een beroep doen op het recht op vergetelheid. Soms is een organisatie of (overheids)instantie wettelijk verplicht om jouw gegevens te gebruiken of om deze voor een bepaalde tijd te bewaren. Dan hoeft die partij je data niet te wissen als je dat vraagt. Denk aan de verwerking van persoonsgegevens door de Belastingdienst.
Ook kan het voorkomen dat je naam is verwerkt in een journalistiek verhaal. De verwerking kan dan onder het recht op vrijheid van meningsuiting en informatie vallen. Een website zal dan niet zo snel een naam weghalen, tenzij de maker dit uit coulance wil doen.
Wordt je aanvraag niet gehonoreerd? Dan moet aan jou wel duidelijk worden gemaakt waarom je recht op vergetelheid is afgewezen.

Klachten melden bij Autoriteit Persoonsgegevens

Wordt er volgens jou door een partij niet voldaan aan de AVG en is het vergeetrecht niet goed uitgevoerd? Dan kun je jouw privacyklacht, met onderbouwing, melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens via dit online formulier.
Wil je eerst zeker weten of je privacyklacht wel terecht is? Dan kun je contact opnemen met het Informatie- en Meldpunt Privacy van de Autoriteit Persoonsgegevens voor meer informatie.
Bronnen: Autoriteit Persoonsgegevens, Google, Justitia.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!