Kassa

Onjuiste mondkapjes in verpleeghuizen

25-05-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
mondkapjes ffp2 medisch mondbescherming
Veel mondkapjes die in verpleeghuizen worden gebruikt, deugen niet, meldt het AD op basis van eigen onderzoek. De krant liet 25 medische mondmaskers testen, die worden gebruikt op corona-afdelingen in verpleeghuizen in het hele land. De helft daarvan bleek onvoldoende bescherming te bieden.
Veel van de geteste mondkapjes laten teveel virusdeeltjes door, aldus het AD. Bij één masker was de houdbaarheidsdatum al tien jaar geleden verstreken. De tests zijn gedaan door Greencyl in Utrecht, dat ook voor ziekenhuizen mondmaskers controleert.

Geschrokken

De foute mondkapjes zijn onder andere gebruikt in verpleeghuizen in Oost-Brabant dat zwaar getroffen is door het coronavirus. Een verpleegkundige uit het gebied zegt tegen de krant dat ze geschrokken is dat het mondkapje wat ze de afgelopen drie weken heeft gebruikt niet deugt. 
Belangenorganisatie NU'91 wil dat verpleeghuizen prioriteit krijgen bij de verdeling van beschermingsmiddelen door het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) dat door de overheid is opgezet. De mondmaskers daarvan zijn vooraf getest. Omdat verpleeghuizen achteraan in de rij staan bij de verdeling, gaan ze zelf mondmaskers inkopen, met kans op ondeugdelijke kapjes. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

simon55
simon5525 mei 2020 - 13:18

En zo worden ze belazerd en maar werken zonder beveiligde materialen. Ik zou zeggen , ga naar huis en meld je ziek

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!