Kassa

Ongevraagd abonnement tijdschrift HCC

28-04-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Fallback image for card
De afgelopen week ontving Kassa veel klachten over de Hobby Computer Club (HCC). Bij circa 100.000 leden viel een computertijdschrift op de mat. Een aardig cadeautje, of zit er een addertje onder het gras?
Veel leden klagen over het ongevraagd toezenden van een tijdschrift, zoals Computer Idee of Computer Easy. Deze is ‘speciaal voor de leden geselecteerd op basis van het interessegebied’ van het lid. Een aardige verrassing van HCC. Wat verderop in de brief wordt duidelijk dat alleen het eerste exemplaar gratis is en ter kennismaking. Daarna volgt een abonnement. Het abonnement gaat vanzelf in, tenzij u bekend maakt geen abonnement te willen.
 
Ongewenst abonnement
Een tijdschrift of product dat op de deurmat valt, zonder dat u daarom heeft gevraagd, kan ongewenst zijn. Als u daarvoor dan ook nog eens moet betalen, is dit in strijd met de wet. Volgens het Juridisch Loket blijkt heel duidelijk dat de leden die dit ‘aanbod’ hebben ontvangen, hier niet om hebben gevraagd. Daarom mag je het blad gewoon houden en hoef je hiervoor niet te betalen.
Opzeggen
De computerclub stelt in haar brief dat iedereen die geen abonnement wil, zelf actie moet ondernemen. Dit kan door een e-mail te sturen naar HCC of door een briefje te sturen naar een antwoordnummer. Volgens het Juridisch Loket is dit helemaal niet noodzakelijk, omdat de wet nu eenmaal stelt dat er geen sprake is van een overeenkomst. Er kan geen abonnement worden aangegaan als hiervoor geen toestemming wordt verleend. Volgens het Juridisch Loket is dit de omgekeerde wereld, omdat er geen overeenkomst gesloten kan worden als er geen actie vanuit de consument wordt genomen. Beide partijen moeten dus akkoord gaan voordat het abonnement in kan gaan.
Kosten?
Stel dat u in een vergelijkbare situatie geen actie onderneemt. De kans is dan groot dat u een hele reeks tijdschriften zult ontvangen. Na een aantal exemplaren van het tijdschrift volgt de rekening. Moet u dan toch betalen?
Het antwoord daarop is: nee, tenzij u zelf heeft aangegeven een (proef)abonnement te willen ontvangen. Wanneer u ongevraagd iets toegezonden krijgt hoeft u niet te betalen en mag u het product gewoon houden. U hoeft dan ook niets terug te sturen. Dit wordt echter wel aangeraden, omdat u op die manier aangeeft dat het product niet gewenst is. Indien u het product wel terug wilt sturen, doe dit dan ‘retour afzender’, zodat u geen kosten hoeft te maken voor de verzending van het product.
Incasso
Wanneer de afzender van het product toch geld wil zien en kan dan met  behulp van een incassobureau geld gaat vorderen. Hoe vervelend dit ook is, schrik niet terug van deze kosten. Er is namelijk geen overeenkomst gesloten en dus staat u in uw recht. Een bedrijf kan ver gaan, tot aan de rechter, om het geldbedrag te vorderen. Dit bedrijf zal dan ook bij de rechter moeten kunnen aantonen dat er een overeenkomst is tussen u en het bedrijf. Daar wordt het dus lastig voor de firma die u de producten heeft toegezonden. Daarom lijkt de kans vrij klein dat het tot een rechtszaak komt.
Reactie HCC
De computerclub heeft na lang overleg laten weten dat de leden toch niet vastzitten aan een abonnement. De brief was niet juist geformuleerd en leidt volgens eigen zeggen tot onduidelijkheid. Iedereen die een tijdschrift toegestuurd heeft gekregen, hoeft geen actie te ondernemen om van het ‘nieuwe’ abonnement af te komen. Alleen als u wel geïnteresseerd bent in een abonnement op een tijdschrift uit de HCC-collectie dient u te reageren. Overigens krijgen de leden alsnog de vraag voorgelegd of zij gebruik willen maken van het kennismakingsabonnement of niet.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!