Ongesubsidieerde energie uit de natuur
28-01-2014
• leestijd 2 minuten
Het aandeel aan duurzame energie van ons totaal energieverbruik in Nederland wordt steeds groter. Aan veel nieuwe groene energiebronnen kleven nadelen, want ze veroorzaken overlast of hebben subsidie nodig om te draaien. Daar komt in de nabije toekomst een einde. De levende plant wordt de energiecentrale van de toekomst dankzij de Plant-e.
Tappen van de natuur
De technologie van Plant-e tapt energie rond de wortels van een plant. De energie wordt gevormd door micro-organismen die rond de wortels overtollig organisch materiaal van de plant afbreken om energie aan te onttrekken. Bij dit proces komen er elektronen vrij als afvalproduct. Door een elektrode in de buurt van de wortels te steken kan er stroom opgenomen worden, zonder dat de natuur wordt aangetast.
Van klein naar groot
De energie die wordt geleverd door één plant is nog weinig. Momenteel kan er een klein elektromotortje aangesloten worden op een plant. Op het kantoor van Plant-e te Wageningen staat ook een grote wand met planten waar het mogelijk is om een mobiele telefoon mee op te laden. Dit zijn demo-modellen die de techniek demonstreren. Het doel van Plant-eE ligt in de markt van duurzame energie voor consumenten en bedrijven.
Energieplanten op je dak
Op veel platte daken in Nederland worden tegenwoordig grasdaken gelegd. Deze grasdaken hebben nu als functie te isoleren en regenwater te reguleren. Hier kan wat betreft Plant-e een functie bijkomen. Als een zonnepaneel kan een grasdak met de juiste beplanting energie opwekken. In de nabije toekomst kan een dak van 100m2 in zo'n 80% aan de elektriciteitsvoorziening van een gemiddeld Nederlands gezin voldoen. Door verbetering van de techniek kan dit alleen maar meer worden.
Natuurgebieden als energiecentrales
Het ultieme doel van Plant-e is natuurgebieden, zoals de Uiterwaarden, te voorzien van een buizenstelsel waardoor er massaal energie getapt kan worden. Momenteel lopen hiervoor testen met een klein stuk veengebied in de Universiteit van Wageningen. De buizen kunnen door boortechnieken geplaatst worden zonder de natuur te verstoren. Op deze manier kan er op milieuvriendelijke en economisch duurzame manier energie gegenereerd worden. Dit alles zonder één euro subsidie.