Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Ongelijke prijzen bij de kapper voor man en vrouw met kort haar

23 nov 2019
  •  
leestijd 4 minuten
Kassa zoekt antwoord op de vraag waarom je als vrouw bijna altijd meer betaalt bij de kapper dan een man met hetzelfde korte kapsel. Het is opvallend dat bij veel kappers de prijzenlijst verdeeld is per geslacht, en daarnaast soms ook naar haarlengte. Als vrouw met kort haar ben je hierdoor over het algemeen duurder uit dan een man met dezelfde coupe. Hoe zit dat?

Oneerlijke prijzen

Mirjam Leunissen, journalist bij de Volkskrant, ergert zich hier al langer aan. Ze schreef er onlangs een artikel over met de kop: 'Oneerlijk prijsverschil bij de kapper voor vrouwen met kort haar'. Zij merkte op dat de kappers in hun prijsbeleid onderscheid maken tussen man en vrouw, maar niet kijken naar de haarlengte. Zo komt het er vaak op neer dat zij als vrouw met kort haar meer moet betalen dan een man met hetzelfde kapsel, alleen omdat het nou eenmaal zo op de prijslijst staat. En dat is oneerlijk, vindt Mirjam. Linda Senden, hoogleraar Internationaal en Europees recht aan de Universiteit Utrecht en expert op het gebied van Europese seksegelijkheid. Ze legt uit dat dit niet alleen oneerlijk is, maar zelfs verboden volgens de wet. Senden stelt dat dit indruist tegen de Wet gelijke behandeling; een prijs baseren enkel op basis van geslacht is niet toegestaan. Dat betekent dat als een man en vrouw dezelfde haarlengte hebben, maar de vrouw moet enkel omdat zij een vrouw is meer betalen dan de man, dat volgens de wet niet mag. Als een ondernemer dit wel doet dan betekent dit dat er sprake is van discriminatie. Het is een lastige situatie, want je kunt in theorie een klacht indienen bij het College van de Rechten van de Mens of zelfs je kapper voor de rechter dagen, maar dat zal voor veel mensen nogal een drempel zijn. Senden stelt daarom dat de branche dit zelf moet veranderen en dat de verantwoordelijkheid niet bij de consument zou moeten komen te liggen.

Steekproef

We maakten zelf een rondgang langs verschillende kapsalons om te kijken hoe het staat met het verschil in prijs tussen man en vrouw. We waren benieuwd naar wat de kappers daar zelf over zeggen. Een veelgebruikt argument van kappers is dat het knippen van een vrouw meer tijd in beslag neemt en het daarom meer geld kost. Dat argument gaat echter niet op als je een vrouw bent die kort haar heeft, misschien zelfs korter dan de meeste mannen. Waarom zou je dan nog steeds meer moeten betalen? En waarom bepaald de kapper in welk hokje jij past? Er zijn ook kappers die dat zelf onderstrepen, zoals een kapper die in een salon werkt waar een standaardprijs voor mannen en vrouwen wordt gerekend. Deze kapper zegt tegen Kassa dat het vaak zelfs lastiger is om een man goed te knippen. Andere salons houden juist wel vast aan een hogere prijs voor het knippen van een vrouw, ook met kort haar, omdat ze daar iets ‘extra’s’ bij doen, zoals een conditioner, of omdat ze die verschillende prijzen nou eenmaal gewend zijn.

Verandering

Mirjam pleit ervoor dat kappers gelijke prijzen gaan hanteren waarbij geen onderscheid wordt gemaakt op basis van geslacht, maar op basis van haarlengte. Er lijkt echter nog heel wat nodig om dat voor de hele branche voor elkaar te krijgen. De Algemene Nederlandse Kappersorganisatie (ANKO) zegt te zien dat dit speelt en onderschrijft dat een prijs enkel op basis van geslacht niet is toegestaan. Maar de branchevereniging heeft het idee dat er juist veel kappers zijn die dit goed doen en belooft te gaan onderzoeken ‘hoe groot het probleem is’. Daarna zullen ze hun leden verder informeren. Branchepartij Provalliance, waar de ketens Cosmo Hair en TEAM Kappers onder vallen, wilde het gesprek helemaal niet aangaan en heeft niet gereageerd op telefoontjes en e-mails met vragen van Kassa. Cosmo Hair en TEAM Kappers zijn beiden ketens die verschillende prijzen voor mannen en vrouwen hanteren, en waar je als vrouw met kort haar dus meer zou moeten betalen dan een man met hetzelfde korte kapsel.

#faircut

Zolang de branche dit zelf niet aanpakt, lijkt het toch voornamelijk op de consument aan te komen om een verandering teweeg te brengen in de manier waarop kappers hun prijs bepalen. Mirjam heeft naar aanleiding van haar eigen frustratie over de ongelijke prijzen daarom de hashtag ‘faircut’ in het leven geroepen. Vind jij ook dat kapperstarieven gelijk moeten zijn en een prijs niet op basis van geslacht maar op basis van haarlengte moet worden bepaald? Laat je dan horen via Twitter, Facebook of Instagram. Spreek je kapper aan of deel je eigen ervaring, en gebruik daarbij de hashtag #faircut!

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!