Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Ongelijke prijzen bij de kapper voor man en vrouw met kort haar

23 nov 2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
477 keer bekeken
  •  
Kassa zoekt antwoord op de vraag waarom je als vrouw bijna altijd meer betaalt bij de kapper dan een man met hetzelfde korte kapsel. Het is opvallend dat bij veel kappers de prijzenlijst verdeeld is per geslacht, en daarnaast soms ook naar haarlengte. Als vrouw met kort haar ben je hierdoor over het algemeen duurder uit dan een man met dezelfde coupe. Hoe zit dat?

Oneerlijke prijzen

Mirjam Leunissen, journalist bij de Volkskrant, ergert zich hier al langer aan. Ze schreef er onlangs een artikel over met de kop: 'Oneerlijk prijsverschil bij de kapper voor vrouwen met kort haar'. Zij merkte op dat de kappers in hun prijsbeleid onderscheid maken tussen man en vrouw, maar niet kijken naar de haarlengte. Zo komt het er vaak op neer dat zij als vrouw met kort haar meer moet betalen dan een man met hetzelfde kapsel, alleen omdat het nou eenmaal zo op de prijslijst staat. En dat is oneerlijk, vindt Mirjam. Linda Senden, hoogleraar Internationaal en Europees recht aan de Universiteit Utrecht en expert op het gebied van Europese seksegelijkheid. Ze legt uit dat dit niet alleen oneerlijk is, maar zelfs verboden volgens de wet. Senden stelt dat dit indruist tegen de Wet gelijke behandeling; een prijs baseren enkel op basis van geslacht is niet toegestaan. Dat betekent dat als een man en vrouw dezelfde haarlengte hebben, maar de vrouw moet enkel omdat zij een vrouw is meer betalen dan de man, dat volgens de wet niet mag. Als een ondernemer dit wel doet dan betekent dit dat er sprake is van discriminatie. Het is een lastige situatie, want je kunt in theorie een klacht indienen bij het College van de Rechten van de Mens of zelfs je kapper voor de rechter dagen, maar dat zal voor veel mensen nogal een drempel zijn. Senden stelt daarom dat de branche dit zelf moet veranderen en dat de verantwoordelijkheid niet bij de consument zou moeten komen te liggen.

Steekproef

We maakten zelf een rondgang langs verschillende kapsalons om te kijken hoe het staat met het verschil in prijs tussen man en vrouw. We waren benieuwd naar wat de kappers daar zelf over zeggen. Een veelgebruikt argument van kappers is dat het knippen van een vrouw meer tijd in beslag neemt en het daarom meer geld kost. Dat argument gaat echter niet op als je een vrouw bent die kort haar heeft, misschien zelfs korter dan de meeste mannen. Waarom zou je dan nog steeds meer moeten betalen? En waarom bepaald de kapper in welk hokje jij past? Er zijn ook kappers die dat zelf onderstrepen, zoals een kapper die in een salon werkt waar een standaardprijs voor mannen en vrouwen wordt gerekend. Deze kapper zegt tegen Kassa dat het vaak zelfs lastiger is om een man goed te knippen. Andere salons houden juist wel vast aan een hogere prijs voor het knippen van een vrouw, ook met kort haar, omdat ze daar iets ‘extra’s’ bij doen, zoals een conditioner, of omdat ze die verschillende prijzen nou eenmaal gewend zijn.

Verandering

Mirjam pleit ervoor dat kappers gelijke prijzen gaan hanteren waarbij geen onderscheid wordt gemaakt op basis van geslacht, maar op basis van haarlengte. Er lijkt echter nog heel wat nodig om dat voor de hele branche voor elkaar te krijgen. De Algemene Nederlandse Kappersorganisatie (ANKO) zegt te zien dat dit speelt en onderschrijft dat een prijs enkel op basis van geslacht niet is toegestaan. Maar de branchevereniging heeft het idee dat er juist veel kappers zijn die dit goed doen en belooft te gaan onderzoeken ‘hoe groot het probleem is’. Daarna zullen ze hun leden verder informeren. Branchepartij Provalliance, waar de ketens Cosmo Hair en TEAM Kappers onder vallen, wilde het gesprek helemaal niet aangaan en heeft niet gereageerd op telefoontjes en e-mails met vragen van Kassa. Cosmo Hair en TEAM Kappers zijn beiden ketens die verschillende prijzen voor mannen en vrouwen hanteren, en waar je als vrouw met kort haar dus meer zou moeten betalen dan een man met hetzelfde korte kapsel.

#faircut

Zolang de branche dit zelf niet aanpakt, lijkt het toch voornamelijk op de consument aan te komen om een verandering teweeg te brengen in de manier waarop kappers hun prijs bepalen. Mirjam heeft naar aanleiding van haar eigen frustratie over de ongelijke prijzen daarom de hashtag ‘faircut’ in het leven geroepen. Vind jij ook dat kapperstarieven gelijk moeten zijn en een prijs niet op basis van geslacht maar op basis van haarlengte moet worden bepaald? Laat je dan horen via Twitter, Facebook of Instagram. Spreek je kapper aan of deel je eigen ervaring, en gebruik daarbij de hashtag #faircut!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

HansBeersHairStage
HansBeersHairStage25 nov 2019 - 11:14

Interessant item. Onderscheid op basis van geslacht zou natuurlijk nooit mogen. Neemt niet weg dat je bij een dameskapsel over het algemeen meer tijd kwijt bent dan bij een herenkapsel. Bij ons boeken we voor een dame een uur voor knippen (inclusief advies, wassen, drogen, stylen) en voor heren 3 kwartier. We maken hierbij geen onderscheid tussen kort of lang haar. Soms ben je met een kort kapsel zelfs langer bezig dan met een lang kapsel. Ik zou Mirjam Leunissen graag een keer bij ons uitnodigen om haar te laten ervaren hoe haar kapsel ook geknipt kan worden en dat een uur dan soms nog aan de korte kant is. In het algemeen maak ik uit de reacties (ook in het filmpje) op dat er veel onwetendheid is over een kappersbehandeling. Dat neem ik dan met name de branche kwalijk. Door goed uit te leggen wat je doet en waarom je iets doet zal de klant het eerder begrijpen en er waarschijnlijk geen moeite mee hebben.

manwijf
manwijf24 nov 2019 - 11:12

Ik vind het eigenlijk een non-issue. Je kunt als vrouw met kort haar toch ook naar een herenkapper gaan en een zelfde behandeling vragen? Dat gelijkheidsbeginsel begint wel door te slaan. Laten we het weer over belangrijkere dingen hebben.

Andrea51
Andrea5124 nov 2019 - 9:27

30 jaar geleden heb ik het  al aangekaart bij de keten Cosmo. Mijn man en ik beide kort haar en geholpen door dezelfde kapster en in dezelfde tijd klaar. Op mijn vraag waarom ik meer moest betalen kreeg ik als antwoord, “ u wordt met een ander schaartje geknipt” uitgepraat was ik. Nooit meer geweest daar. Er is dus in al die tijd niets veranderd. Goed om deze frustratie aandacht aan te schenken. 

MartinMeijerink
MartinMeijerink23 nov 2019 - 21:31

Ik zal mijn kapper erop aanspreken, en ik eis gewoon dat ik net zo veel mag betalen als een vrouw! :)

Brons48
Brons4823 nov 2019 - 19:34

Hebben jullie het een (hele)poos geleden ook al niet gehad over duurdere shampoo's, deodorants, scheermesjes, ed. voor vrouwen in vergelijking met mannen. Hoe staat het ondertussen daarmee?

1 Reactie
manwijf
manwijf24 nov 2019 - 11:18

Je hoeft deze zgn. vrouwenproducten niet te kopen. Het is aan jezelf. Zeep is zeep en de kwalificatie dames- of herengeur geven wij er zelf aan. Niemand belet een man om een vrouwengeur op te spuiten of andersom natuurlijk.  Sterker nog, ik pak die van mn man ook wel eens.Je heb toch de mening van een ander niet nodig om een beslissing te maken?