Kassa

Ongekende stijging van de prijzen: inflatie groeit naar 12 procent

01-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1601 keer bekeken
  •  
energie gas fornhuis pit vuur koken 1127

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de inflatie vorige maand tot bijna 12 procent opgelopen. De maand ervoor was dit nog 7 procent. Sinds de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen in Nederland extreem hard gestegen.

Al een lange tijd bevindt de inflatie in Nederland zich op het hoogste niveau in decennia. Al voor het conflict in Oekraïne waren de brandstoftarieven en energieprijzen flink toegenomen. Dit komt door het economisch herstel na de coronacrisis, hierdoor is er in bepaalde sectoren flinke schaarste ontstaan. 

Zorgen om gas en olie

Ook omdat de brandstoftoevoer uit Rusland zou kunnen opdrogen zijn er grote zorgen om de olie- en gasmarkt. Doordat energie duurder wordt gaan ook andere producten in prijs omhoog. Voor het maken van deze goederen is energie nodig, daardoor worden deze kosten doorgerekend aan consumenten.

Pijn verzachten

De Nederlandse overheid heeft ook al maatregelen doorgevoerd om de pijn voor Nederlandse consumenten wat te verzachten. Vrijdag is juist een accijnsverlaging ingegaan waardoor automobilisten goedkoper uit zijn aan de pomp. Per tankbeurt scheelt het waarschijnlijk al gauw zo'n 8 euro.

Toch kan dit soort steun vanuit het kabinet niet voorkomen dat Nederlanders er dit jaar in koopkracht op achteruit gaan, iets waar onder meer premier Mark Rutte al voor heeft gewaarschuwd.

Ingrijpen kabinet

De oppositie wil dat het kabinet snel ingrijpt om de gevolgen van de inflatie te verlichten. PVV-leider Geert Wilders wil dat premier Rutte snel naar de Tweede Kamer komt om het te hebben over "de torenhoge inflatie van inmiddels 12% en het gebrek aan voldoende lastenverlichting ter compensatie!"

"Het pakket aan compensatiemaatregelen dat het kabinet eerder al afkondigde is 'dempend',  maar de "exorbitante stijging" van 12 procent die het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferde over maart kunnen we niet in koopkracht compenseren", aldus van Rij. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Qua54
Qua543 apr. 2022 - 12:42

Toevallig een prijsverhoging van 75% geconstateerd (baby-hoeslaken van 1,59/10-2020 nu 2,79!) maar dit is beslist niet het enige. Vooral op de goedkopere zaken zijn de prijsstijgingen gigantisch.

1 apr. 2022 - 19:02

Deze reactie is verwijderd door de redactie.

2 Reacties
Donuts
Donuts2 apr. 2022 - 9:26

Bewaar die stompzinnige complot theorieën lekker voor Facebook.

JannyBoe
JannyBoe2 apr. 2022 - 9:30

Ik zou d'r een film van maken. Het script is veelbelovend....

Helen 66
Helen 661 apr. 2022 - 12:14

Wat hebben minima aan een lagere benzineprijs? Zij hebben niet eens een auto! Maar dat kan Mark zich blijkbaar niet voorstellen. Wij aan de het zaad en insecten, Mark aan de biefstuk en Kaag aan de champagne. Dat is hun bubbel. De elite zorgt heel goed voor zichzelf, denk aan de jubelton en de Tesla subsidie.

Helen 66
Helen 661 apr. 2022 - 11:57

Maar AOW-ers zonder pensioen of AOW-ers met klein pensioentje worden losgekoppeld van het minimumloon met het argument dat OOK AOWers die het helemaal niet nodig hebben extra geld krijgen. Bij de Belastingdienst is toch zo op te vragen welke AOW-ers minder dan 30.000 euro bruto jaarinkomen hebben en geef die het WEL en vanaf modaal of vanaf 2 x modaal etc. niet. Omdat de oppositie tegen de loskoppeling is, gaat dat waarschijnlijk niet gebeuren, maar daar heeft mark OOK al een oplossing voor. De AOW-ers moeten het dan van Sociale Zaken zelf gaan betalen middels een verhoging van de zogenaamde (Wouter)Bos-belasting. Waarom ? Wat hebben wij ouderen in vredesnaam de Overheid toch aangedaan dat wij zo moeten worden gestraft, terwijl voor wildvreemden die hier binnenkomen alles gratis is + leefgeld+ een prefab woning toe? Ook voor ons senioren is de inflatie nu al 12 %. Wil Mark ons allemaal naar de Voedselbank en in de kou?

1 Reactie
Qua54
Qua543 apr. 2022 - 12:36

Inderdaad, de 1e AOWers hadden mazzel, maar deze AOW-ers/pensionada's hebben al die jaren braaf hun premies afgedragen. Er is zelfs uit die pot gegraaid door een kabinet, dus wat hebben we gedaan buiten dat we de AOW-leeftijd gehaald hebben😉

t.de.jager
t.de.jager1 apr. 2022 - 10:49

Waarom niet overal de belasting eraf zolang de poetin-oorlog duurt in Oekraïne?

wim koelewijn
wim koelewijn1 apr. 2022 - 10:01

Ach...er zullen wellicht ook onterechte verhogingen bijzitten,althans qua procenten...waarnemen heet zoiets..wat de benzineprijs betreft...we krijgen eindelijk iets van het dieven-kwartje van kok terug...

miennaamishaaz
miennaamishaaz1 apr. 2022 - 9:47

AAH "Mark Rutte al voor heeft gewaarschuwd." Is dat diezelfde Mark-Rutte die lekker leuk zijn tijd neemt met het komen van oplossingen https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/groenlinks-bevries-energieprijzen-via-noodwet https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/rutte-wijst-op-gevaar-leveringszekerheid-energie-door-sancties --- Gewoon dat Dictatuur akkoord waarbij hij naar elk debat verwijst in de papierversnipperaar doen, dan kan het probleem morgen al zijn opgelost.

2 Reacties
wim koelewijn
wim koelewijn1 apr. 2022 - 10:02

Oplossingen bestaan bij Mark niet..wel loze beloftes....

hidkees
hidkees1 apr. 2022 - 10:27

Ja, kijk nog maar eens naar dat artikel "rutte-wijst-...." en dan vooral naar de reactie eronder (niet van mij, maar volkomen mee eens). Overigens ben ik helemaal geen aanhanger van Rutte en zijn partij en zijn kabinet, maar ja de laatste verkiezingen hebben dit mogelijk gemaakt. Over leveringszekerheid: er zijn deskundigen die niet echt problemen verwachten, want als Rusland niet meer aan Europa levert, gaat het vermoedelijk tegen lage prijzen aan China leveren, zodat de huidige leveranciers van China hun gas en olie elders kwijt moeten en dus aan Europa kunnen leveren.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!