Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onderzoekers maken 'contactloos touchscreen'

12-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vinger_01.jpg
Onderzoekers in Stuttgart en München werken aan een scherm dat kan worden bediend zonder het aan te raken. Het 'contactloze touchscreen' zou vooral om hygiënische redenen interessant zijn, omdat er minder bacterieën en ziektekiemen op het scherm terechtkomen dan bij gewone aanraakschermen.
Vocht
De onderzoekers van het Marx Planck Instituut in Stuttgart en de Universiteit van München hebben zogenoemde nanostructuren ontwikkelt die reageren op vocht. Door de vingers van mensen wordt namelijk constant een kleine hoeveelheid vocht afgestoten. Een scherm met de nieuwe techniek kan daardoor vingers op een afstand van een aantal millimeter herkennen.
De schermen kunnen worden gebruikt voor smartphones en tablets, maar bijvoorbeeld ook bankautomaten. Omdat veel verschillende mensen daar gebruik van maken, is de kans op verspreiding van ziektekiemen en bacteriën groter.
Problemen
De onderzoekers lopen wel nog tegen een aantal problemen aan. Zo moet er nog een beschermende laag worden gemaakt om schade aan het scherm te voorkomen. Ook is de techniek nu nog te duur om op grote schaal toe te passen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!