Onderzoekers komen met doorbraak bloedstamcel
15-02-2010
• leestijd 1 minuten
Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben voor het eerst het ontstaan van bloedstamcellen vastgelegd. Tot nu toe was niet bekend waar en hoe dat gebeurde. Met deze doorbraak kunnen in de toekomst bloedziekten en kanker beter worden behandeld, omdat er technieken kunnen worden ontwikkeld waarmee wetenschappers de cellen in laboratoria laten groeien.
Bloedstamcellen maken alle soorten bloedcellen, waaronder witte en rode bloedlichaampjes. ,,Dat is belangrijk want een lichaam heeft continu behoefte aan nieuwe bloedcellen om bijvoorbeeld de zuurstofvoorziening en het immuunsysteem goed te laten werken'', aldus de onderzoekers. Zij publiceerden hun onderzoek op de website van het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
De celbiologen filmden met een speciale miscroscoop de 'geboorte' van bloedstamcellen in de aorta van een embryo van een muis. ,,We hebben gezien dat uit speciale cellen in de wand van de aorta een klein aantal bloedstamcellen ontstaat'', zei maandag onderzoeker Catherine Robin. De vorming van deze cellen duurt nog geen twee uur.
Voordat patiënten iets aan de doorbraak hebben, hebben wetenschappers nog een hele weg te gaan, stelt Robin. Ze moeten eerst ontdekken wat er nog meer nodig is om bloedstamcellen aan te maken. Zo is er nog weinig bekend over de moleculen. ,,Maar het ziet er bemoedigend uit.'' Op termijn kunnen mensen met bloedziekten zoals leukemie bloedcellen geïnjecteerd krijgen om te genezen. Het risico van afstoting is er niet, omdat er geen donorcellen nodig zijn. ANP